Cum ar fi fost dacă toate orașele și satele și-ar fi conservat în întregime trecutul? Să nu găsești clădiri vechi doar în centrul orașului sau prin anumite părți, ci să se păstreze în întregime stilul arhitectural de odinioară. Sună idilic, știu. E loc de modernitate, e loc de îmbunătățiri, dar tare ar fi să te plimbi într-un oraș/sat ancorat în tradiție și trecut!
Din fericire, țara noastră are mereu câte ceva de spus. Imposibilul devine real, iar trecutul se transformă în prezent. Un astfel de loc conservat în totalitate se găsește în Transilvania, în județul Alba. Rimetea se cheamă, deși de-a lungul timpului a avut mai multe denumiri.



5 motive pentru a vizita Rimetea, satul secuiesc de poveste
De câte sate știi să fi fost premiate? Îți dau puțin timp să te gândești și să scrii în comentarii. Dacă nu ți-a venit niciun nume, nu-i nimic. Nu foarte multe sate din România se bucură de distincții. De altfel, satul Rimetea este singurul din România promovat cu premiul ,,Europa Nostra” al Comisiei Europene. De ce? Pentru felul în care s-au conservat casele vechi de sute de ani, de grija purtată pentru tradiție și păstrarea patrimoniului cultural material.
Un loc de vis din Transilvania în care nu numai că te vei simți ca în altă țară, dar vei avea multe de învățat. Cei de la Călător în Bascheți au asemănat satul Rimetea cu unul dintre statele montane elvețiene. O fi, oare, chiar atât de spectaculos? Eu zic că da.



1. Așezarea geografică
Ce poate fi mai frumos decât să privești crestele semețe ale munților zi de zi, din propria gospodărie? Rimetea se află în județul Alba, în Depresiunea Trascăului. De parcă peisajele transilvănene din jur nu erau suficiente, norocul face ca satul să fie înconjurat de masive montane.
Cel mai bine se poate observa Piatra Secuiului, un masiv stâncos cu o înălțime de 1129 metri. Poziționarea satului te face să te rupi de realitatea cotidiană. Liniștea din jur, străzile înguste și lungi, natura care te pândește la tot pasul și măreția munților te poartă, parcă, în altă lume. O lume în care semnalul telefonului prinde cu noroc două liniuțe uneori, dar unde nici nu mai contează, căci sunt atât de multe de văzut.





2. Arhitectura unică a satului
Probabil stilul atipic al acestui sat face din el o atracție turistică în sine. Șiruri de case care arată la fel, dar care sunt unice în același timp. Istoria satului pornește încă de la 1257, când era cunoscut pentru minerit. Fiind până în 1876 Scaun Secuiesc al Arieșului, Rimetea a păstrat o îmbinarea a stilului secuiesc cu cel german, care se observă imediat ce pășești pe ulițele sale.
Case vechi văruite în alb, cu porți înalte și obloane verzi. Inițial rămâi chiar uimit, văzând cât de frumos s-au păstrat și restaurat casele vechi de sute de ani. Cea mai veche dintre ele stă în picioare încă de la 1668!
Felul în care sunt așezate rămâne la fel de interesant: ele sunt adunate în jurul pieței centrale în Șirul de Sus și Șirul de Jos. Străzile liniștite alături de stilul deosebit al caselor te vor purta în timp, iar sentimentul este unul de liniște și libertate absolută!



3. Tradiție la tot pasul
Nu doar stilul arhitectural s-a păstrat în satul Rimetea, ci și tradițiile. Le vezi peste tot, începând chiar cu porțile caselor. Ce au așa special porțile? Ei bine, pe cât de întinsă e istoria satului, pe atât de tumultoasă. Un incendiu puternic aproape a distrus tot ce vedem azi în 1870.
Ca o metodă de precauție, pe poarta fiecărei case se mai văd plăcuțe cu diverse obiecte. Cu ajutorul lor, gospodăria putea interveni în caz de incendiu. Acestea diferă de la găleți, lopeți sau chiar scări.



4. Obiective turistice în Rimetea cu valoare istorică
Cum am zis, satul în sine este o minunată atracție turistică. Însă mai sunt și alte locuri de vizitat în Rimetea. De la casele oamenilor primitori, până la cea mai veche moară de apă funcțională din Munții Apuseni. Așadar, ce poți vizita în Rimetea?
Muzeul Etnografic
Apărut la inițiativa localnicilor care au vrut să valorifice frumusețile satului, acest muzeu are peste 11.000 de obiecte care reflectă esența vieții din Rimetea. De la costume populare, piese de mobilier, până la ustensile folosite în minerit, metalurgie sau prelucrarea lemnului. E un loc perfect pentru a înțelege mai bine satul și locuitorii săi, precum și istoria acestuia.
Cea mai veche moară de apă din Munții Apuseni
La 300 de m de centrul satului se găsește această moară de apă încă funcțională. E o experiență numai bună pentru a observa cum se descurcau oamenii înainte de toată evoluția tehnologică de care ne bucurăm astăzi. Când mai ai ocazia să vezi cum funcționează o moară de apă?
Biserica Unitariană
Aceasta se află în centrul satului și păstrează stilul deja cunoscut al acestuia. Biserica a fost construită în secolele XVII-XVIII și merită cu siguranță să fie vizitată pentru aspectul și vechimea sa.
Muzeele private
Muzeul doamnei Ida alături de Colecția Annei Gellei reprezintă alte locuri pe care trebuie să le vizitezi atunci când ajungi în Rimetea. Costume și artă populară, mobilier vechi și tot felul de obiecte tradiționale sunt gata să fie descoperite.



5. Împrejurimile satului Rimetea
Sigur ești iubitor de drumeții. De aceea acesta este alt motiv pentru a vizita Rimetea: multitudinea de trasee montane și turistice pe care le poți face în jur. Cel mai cunoscut și la îndemână este traseul către Piatra Secuiului. Chiar dacă va dura ceva timp urcarea, priveliștea este superbă, iar pe unul dintre vârfuri se află Cetatea Secuilor. Mai sunt vizibile doar câteva ruine, însă locul are un aer medieval ce merită cunoscut.
Altă cetățe din zonă este Cetatea Trascăului cu propria ei istorie și poveste pe care te invit să-l cunoști pe cont propriu.





Dacă simți că sunt suficiente motive pentru a vizita satul Rimetea, ce mai aștepți? Puține zone din România sunt așa de bine conservate, iar acesta e unul care merită atenția tuturor.
De la locație și până la oameni și tradiție, satul Rimetea este unul de poveste ce trebuie vizitat măcar o dată!
Ma poate lămuri cineva de ce se spune aici despre un sat din județul Albă ca este secuiesc?! Știu ca secuii au fost instalați de statul ungar in zona Sebesului ma întâi si abia pe urma mutați in Carpații Răsăriteni, unde sunt si acum. Dar in Munții Apuseni nu știu sa fi fost vreodată.
Poate e interesant ca cititorii sa afle ca numele de Rimetea vine de la cuvântul unguresc “remete”, care înseamnă ungurește sihastru. Deci înainte de a se stabili satul in acest loc, trebuie sa fi fost o sihăstrie românească acolo. De sihaștrii unguri sau secui nu am auzit.
Dacă nu ma înșel, pe lângă satul acesta se afla locul faimos din România, unde soarele răsare de doua ori. După ce a răsărit prima oară, se ascunde după o stâncă si apoi apare din nou.