6 atracții turistice aproape de Cluj pe care nu trebuie să le ratezi

Ești din Cluj și vrei să mai scapi din oraș, dar nu știi ce locuri să vizitezi. Mai mult, nici nu vrei să pleci prea departe pentru că n-ai așa mult timp la dispoziție. Ori poate ești prin împrejurimi și vrei să vezi ce îți poate oferi județul Cluj, dar n-ai idee de unde să începi. Astăzi ți-am pregătit 6 atracții turistice aproape de Cluj pe care nu trebuie să le ratezi!

De-a lungul timpului am pus deoparte cele mai faine și importante locuri pe care le poți vizita atât în orașul Cluj-Napoca, cât și în împrejurimi. De ce? Pentru că județul Cluj e ca o mină de aur în ceea ce privește atracțiile turistice. Ai de toate pentru toți, de la monumente istorice, castele și cetăți, până la peisaje naturale de neuitat. Să nu explorezi tot ce se poate în jur ar fi chiar păcat.

O deltă a Transilvaniei, un alt fel de Loch Ness, un univers subteran ce așteaptă sa fie descoperit, un castel ce te poartă în trecut și multă, multă natură. Acesta e itinerarul nostru de azi. Sună neașteptat? Așa vor fi și atracțiile turistice de care urmează să îți spun. Și mai mult, toate se află la maxim 40 de km distanță de Cluj, perfect pentru o escapadă rapidă sau pentru o minivacanță de succes.

1. Plimbare liniștită în Delta Transilvaniei: Stufărișurile de la Sic

De Delta Dunării sigur știai, dar ai auzit de Delta Transilvaniei? Dacă nu, acesta e un început bun. Stufărișurile de la Sic reprezintă o rezervație naturală aflată în județul Cluj, din comuna Sic. De ce i se spune Delta Transilvaniei? Pentru că aici vei găsi cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. Tot aici se regăsesc zone de stepă, pajiști, zone mlăștinoase și iazuri.

Altfel spus, biodiversitatea e la ea acasă, iar dacă ești pasionat de natură, atunci locul acesta e pentru tine. Poți urmări păsările care își găsesc casa aici ori poți doar să te plimbi și să te bucuri de liniște.

O punte de lemn îngustă își face drum printre papură și stufăriș și îți permite să admiri toată rezervația în liniște. Plimbă-te și asculta sunetul naturii, iar când simți nevoia, fă un popas la unul dintre cele două foișoare de lemn. Dacă vrei o priveliște mai de ansamblu, un turn te așteaptă să-l urci pentru a face cele mai faine poze. Stufărișurile de la Sic sunt un loc ideal în care să petreci o zi de relaxare, în care să uiți de griji și să te bucuri de peisajul pitoresc.

2. Laguna Albastră, lacul cu iz de mare

Apă clară ce seamănă cu azurul, nisip alb și fin, pietre calcaroase și papură de un verde crud – parcă ai zice că ești undeva la mare, nu în județul Cluj. Și totuși e real, în comuna Aghireşu. Lista noastră continuă în natură căci, ce metodă mai bună de relaxare există?

Laguna Albastră aduce a Marea Mediterană, datorită apei sale limpezi de un turcoaz superb. Totuși, nu este un lac natural. Culoarea sa profundă este dată de rezidurile de caolin aflate pe fundul lacului, de când exista fostul sit minier de la Aghireşu. Caolinul este un tip de argilă albă cu nuanțe de verde și galben care fac din Laguna Albastră ceea ce este astăzi. 

Pădurile de gorun din jur sporesc frumusețea locului. Verdele, tonurile de galben și apa de azur fac din acest loc o adevărată atracție turistică ce nu ar trebui ratată.

3. Lacul Tarnița, un alt fel de Loch Ness

Lacul Tarnița e acel loc în care poți face de toate în natură. De vrei să pescuiești sau să te plimbi cu barca, ori să te afunzi în pădure și să descoperi puncte de belvedere, alegerea e a ta. Locul îți oferă, tu doar trebuie să iei. Pe lângă priveliști de vis și activități recreative, lacul poate să ofere și lostrițe imense – dar despre asta te las să descoperi mai multe aici.

Lacul Tarnița e un loc ideal pentru o minivacanță. Sigur, poți merge și în trecere, să te bucuri câteva ore de luciul apei și verdele pădurii, însă sunt mai multe lucruri de făcut și vizitat pe care ar fi păcat să le ratezi. Îți recomand o mică vacanță la Tarnița,  iar un loc ideal unde poți sta este Tarnița Forest Lake. Poți sta chiar pe malul lacului,  iar priveliștea, crede-mă,  va merita totul!

4. Piatra lui Lucaci din Munții Gilăului

Bun, mi-ai ascultat sfatul și petreci mai mult timp la lacul Tarnița. Ce e de făcut acum? Ei bine, o drumeție nu strică niciodată nimănui. Mai ales când priveliștea pe care o obții seamănă cu un tablou prea frumos pictat. Piatra lui Lucaci este o formațiune stâncoasă din Munții Gilăului, fiind foarte cunoscută pentru priveliștea de vis pe care o oferă. Genul ăla de loc pe care n-ai cum să nu-l postezi pe Instagram.

Traseul este de 8 kilometri și se parcurge în aproximativ 3 ore sau mai mult, depinde de fiecare. El începe de la Barajul Tarnița, după care urmezi marcajele din pădure. Chiar dacă pare mult, crede-mă, la final îți vei mulțumi că ai parcurs tot traseul.

5. Versailles-ul Transilvaniei: Castelul Bánfyy de la Bonțida

Un castel cu o istorie ce se întinde pe secole, ce îmbină mai multe stiluri arhitecturale și care astăzi este gazda unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri. Ai ghicit despre ce e vorba? Dacă răspunsul era Castelul Bánfyy de la Bonțida, atunci da, ai ghicit.

Locul care găzduiește Electric Castle în zilele noastre și locul în care locuiau nobilii transilvăneni în zilele apuse, castelul Bánfyy reprezintă o îmbinare a vechiului cu noul. Arhitectura sa reprezintă cu succes barocul transilvănean, deși se pot observa elemente renascentiste și romantice. Stilul și frumusețea sa i-au dat, în timp, denumirea Versailles-ul Transilvaniei.

Când te plimbi și-l privești puțin, îți dai seama că își merită numele. Odată cu organizarea festivalului Electric Castle din 2013, Castelul Bánfyy a devenit unul dintre cele mai populare obiective turistice din Cluj. Te las pe tine să descoperi dacă popularitatea e câștigată pe drept! Îți dau un hint: eu zic că da. 😉

6. Universul subteran de la Salina Turda

Dacă încă nu ai început călătoria spre centrul pământului de care ziceam cândva, e timpul să o faci. Ce e mai bun rămâne la urmă, nu? La fel și cu Salina Turda, un loc uimitor pe care să-l explorezi. Cu o adâncime de 120 de metri, Salina Turda este compusă din  mai multe mine, fiecare cu particularități diferite. 

Minele pe care nu trebuie să le ratezi sunt:
• Mina Terezia
• Mina Rudolf
• Sala ecourilor
• Altarul
• Galeria Franz Josef

Ce poți face la Salina Turda? De la plimbări cu barca în subteran, până la ping-pong și tenis de masă, experiențele sunt diverse și merită încercate. Poate părea un loc complex și greu de cuprins de unul singur. De aceea ți-am pregătit un tur ghidat, ca tu să te bucuri de vizita la salină fără să îți bați prea tare capul cu ordinea lucrurilor.

Ce zici de aceste locuri? Completează lista cu atracții din și pe lângă Cluj? Dacă mai ai alte sugestii, nu ezita să îmi scrii. Cu cât mai multe locuri de văzut, cu atât mai bine!

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Un gând despre &8222;6 atracții turistice aproape de Cluj pe care nu trebuie să le ratezi&8221;

Lasă un răspuns