Ancona

Ancona, orașul cu privire la Marea Adriatică. Top atracții de vizitat

Ne place Roma, cu al său Colosseum, ne place Veneția, cu ale sale canale, dar ce-ar fi să aruncăm un ochi mai atent asupra Italiei? S-ar putea să rămânem surprinși! Dincolo de zonele arhicunoscute ale Italiei se găsește un mic oraș numit Ancona, ce privește luminos către Marea Adriatică.

Vrei să afli exact despre ce e vorba? Haide să descoperim împreună!

Ancona, orașul cu privire la Marea Adriatică

Ancona este capitala regiunii italiene Marche, un oraș-port plin de viață, situat pe coasta de est a Italiei. O parte din centrul său medieval a fost bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar încă abundă în atracții turistice și monumente de vizitat.

A fost fondată  de greci în jurul anului 380 î.Hr., fiind  dintotdeauna o destinație importantă, datorită așezării sale geografice. Dar să lăsăm detaliile și să ne concentrăm pe ce ne interesează:

Top atracții de vizitat în Ancona 

1. Portul din Ancona

Poate n-o vei considera o atracție turistică în adevăratul sens al cuvântului, dar sfatul meu e să începi de aici. De ce? Două cuvinte: Marea Adriatică.  Ce e mai frumos decât întinderea albastră în care soarele se oglindește? Mai mult, acest loc este perfect pentru pasionații de bărci și nu numai.

Portul Anconei este fantastic de vizitat pentru a vedea gama de nave și cargoboturi comerciale, dar și o serie de bărci de pescuit superbe. Acestea se găsesc la marginea vestică a portului, unde se află Marina.

Continuând de aici vom ajunge la următoarele obiective pe care le avem în vedere.  Haide să mergem!

2. Lazzaretto di Ancona

Numită și Mole Vanvitelliana, avem în față o clădire pentagonală din secolul al XVIII-lea construită pe o insulă artificială. Clădirea a servit drept stație de carantină, pentru a adăposti călătorii posibil infectați și bunurile care soseau în port. Clădirea a fost construită la inițiativa Papei Clement al XII-lea, proiectată de arhitectul Luigi Vanvitelli și construită în perioada 1733-1743.

Mole Vanvitelliana se află în inima portului din Ancona. Datorită locației sale centrale, poți ajunge cu ușurință pe jos de aici la obiectivele turistice, magazinele și restaurantele din centrul vechi al orașului.

3. Arcul lui Traian

Îmi place să mă întorc în trecut nu pentru că ar fi mai bun decât prezentul, ci pentru că mă ajută să văd de unde am evoluat cu toții. Iar acest monument are efectul dorit. Situat tot în inima portului, Arcul lui Traian este un simbol al trecutului istoric al orașului Ancona și al implicării sale în Imperiul Roman.

Arcul a fost ridicat în anul 115 d.Hr. în onoarea împăratului Traian, care a depus multe eforturi pentru a consolida și extinde portul Anconei, iar autorul său este arhitectul sirian Apollodoro di Damasco. Arcul are o înălțime de 18,5 m, o lățime de 3 m și este realizat din marmură turcească.

4. Catedrala San Ciriaco

Una dintre cele mai proeminente structuri din Ancona este Catedrala San Ciriaco. Arhitectura clădirii este formată dintr-o fuziune de elemente romanico-bizantine și gotice, cu detalii ce merită admirate. Fiind situată pe dealul Guasco, catedrala oferă o priveliște de ansamblu asupra orașului. Aceasta prezintă o cupolă cu 12 laturi și un acoperiș în formă de barcă întoarsă cu susul în jos.  

Cel mai bun moment de vizită este fix când soarele e pe cale să apună, priveliștea fiind fantastică.

5. Amfiteatrul Roman din Ancona

Nu se compară cu amfiteatrul roman din Trieste sau Cagliari, dar această structură istorică din Ancona merită să fie vizitată. La urma urmei, datează din secolul I d.Hr. și este o dovadă a influenței romane în oraș.  Rămășițele amfiteatrului se află nu departe de Catedrala San Ciriaco. Deci după ce vizitezi catedrala, dă o fugă și aici.

Acest amfiteatru a fost construit în timpul domniei lui Augustus și a fost folosit pentru demonstrații din domeniul artelor, dar și ca școală pentru gladiatori.

6. Muzeul Național  de Arheologie din Ancona

Muzeul Național de Arheologie din Ancona este unul dintre cele mai prestigioase de acest tip din Italia.  Acesta se află în cadrul Palazzo Ferretti și expune artefacte din regiunea Marche. Artefactele includ descoperiri începând cu epoca paleolitică până la începutul Evului Mediu. Sunt prezentate, de asemenea, câteva exponate din morminte romane preistorice.

7. Plajele din Ancona

Cum să mergem în orașul cu privire la Marea Adriatică fără să vizităm plajele?! Ancona este înconjurată de o varietate de plaje. Ce e și mai minunat e că te poți bucura de priveliști incredibile, fără a suporta aglomerația specifică plajelor cunoscute din Italia.

Cea mai cunoscută este Passetto, bogată în stânci și recife, printre care faimosul “Tron al Papei” (Seggiola del Papa), unul dintre simbolurile orașului Ancona și “Reciful pătrat” (Lo scoglio del Quadrato), un loc preferat de iubitorii de scufundări. Pe coasta de nord a orașului Ancona, este cunoscută plaja de nisip Palombina, precum și plaja de catifea (Spiaggia di Velluto). De asemenea, unele dintre cele mai frumoase plaje din Marea Adriatică, cum ar fi Riviera din Conero, nu se află prea departe de Ancona.

Deci, de ce nu?

8. Piața Plebiscitului (Piazza del Plebiscito)

Dacă vrei un loc cu iz pitoresc, dar și restaurante și baruri, Piazza del Plebiscito este alegerea bună. Palazzo del Governo, construit în secolul al XIV-lea, se înalță la capătul nordic al pieței, împreună cu Turnul Civic în dreapta sa. În partea de sud a pieței se află două scări care duc la Biserica San Domenico.

Piața datează din secolul al XV-lea și își trage numele de la plebiscitul care a avut loc în 1860 pentru anexarea regiunii Marche la Regatul Italiei. Aceasta găzduiește o statuie a lui Clement al XII-lea, Papa responsabil pentru renașterea economică și culturală a orașului.

9. Fântâna Calamo, Piazza Roma și piața acoperită

Mai mergem puțin din Piazza del Plebiscito până în Piazza Roma, unde avem ultimele obiective pe ziua de azi. Chiar înainte de a intra în piață, ai să vezi fântâna antică Calamo pe stânga. Aceasta este cunoscută și sub numele de “fântâna celor 13 țevi”, referindu-se în mod clar la apa care țâșnește din 13 măști 12 din bronz și una din piatră), încununate de un cavaler. Se spune că, dacă îi bei apa, te vei întoarce în Ancona. Eu zic să încerci, nu vei regreta!

De aici, sunt două minute de mers pe jos până la Mercato delle Erbe, o piață tradițională de alimente acoperită, în stil Liberty.

Construcția ei a început în anii ’20, de către muncitorii de pe șantierele navale, care au folosit materiale luate de pe navele austriece capturate pe mare în timpul Primului Război Mondial.

Cam atât despre Ancona, Italia. Mai mult te las pe tine să descoperi, călătorule.  Unde te va duce pasul? Ce atracții ți-au atras cel mai mult privirea în orașul cu privire la Marea Adriatică? Și cel mai important: Ce loc ai vrea să mai descoperi?

Aștept cu nerăbdare părerea ta în secțiunea de comentarii sau pe pagina de contact și te invit în următoarea călătorie.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns