Cui nu i-ar plăcea o călătorie în timp? Sigur, încă nu dispunem de aparatura necesară, însă am găsit o soluție. Da, crede-mă! O soluție pentru tine, cititorule, ca să ai parte de ce cele mai fascinante excursii.
Ești pregătit? Haide să descoperim atracțiile trecutului!
Cetatea Bistriței – Burgul Medieval
Sigur, azi nu prea mai e numită cetate, însă aspectul a rămas același, fiind atestată încă din secolul XIII. Ce vei găsi aici?Frânturi de istorie, un iz medieval, fuziuni ale arhitecturii gotice și renascentiste. Toate acestea într-un oraș care nu numai că pare desprins de România, dar și de secolul în care trăim!
Bistrița este al 7-lea oraș medieval colonizat de sași, împreună cu Brașov, Sibiu, Cluj, Mediaș, Sighișoara și Sebeș, fiind considerată “Poarta Transilvaniei”. De ce? Pentru că la doar 50 de km se află Pasul Tihuța, locul în care Transilvania și Moldova se întâlnesc. Granița dintre cele doua state medievale, în trecut, un traseu greu de parcurs, în prezent.
Piața Centrală Piața Centrală Parcul Municipal Centrul Vechi Pădurea Schullerwald
Atracțiile Trecutului – De unde începem?
Incursiunea noastră în timp va începe din centrul orașului Bistrița. Chiar aici te vei putea cufunda în nostalgia timpurilor trecute la vederea Șirului Sugălete. Acesta este un ansamblu de 13 clădiri, construite în stil gotic și renascentist încă din secolele XV-XVI. Poate nu ti se pare cine știe ce, dar amintește-ți: suntem în trecut. În jurul tău e forfotă mare, negustorii se plimba de colo-colo, făcând vânzare; din când în când mai auzi câte o trăsură grăbită ce vine cu produse de comerț. La parter sunt atelierele, iar la etaj casele negustorilor ce tocmai încearcă să te convingă să cumperi.
Asta era, de fapt, Șirul Sugălete: nucleul comerțului. Puteai găsi orice, de la mirodenii, la podoabe și veșminte. Ce este de apreciat la acest ansamblu este arhitectura sa: cele 13 case sunt legate între ele prin galerii, formând 20 de bolți sprijinte pe piloni. Plimbările aici nu numai că te vor relaxa, dar uneori, poate vei auzi tropotul copitelor din trecut.
Pasajul Măcelarilor
Etalonul Renascentist – Casa Argintarului
La doar 120 de metri de Șirul Sugălete se află moștenirea pe care meșteșugarii sași ne-au lăsat-o: Casa Argintarului. Numele îi revine datorită celor două potire sculptate la fereastră, simbol al breslei aurarilor din acea vreme.
Arhitectul elvețian Petrus Italus de Lugano a remodelat această așezare în secolul XVI, oferindu-i un puternic aer renascentist, mai ales prin fațada exterioară, care a avut drept inspirație arhitectura florentină din secolul XV. La intrare te vei lovi de uși masive de lemn care te vor purta, din nou, în alt timp. Ferestrele spațioase din interior, elemente de decor care mai de care mai prețioase, picturile atent realizate te vor ajuta să te simți ca un adevărat patriciat al secolelor trecute.
Iar călătoria nu se termină aici!
Turnul Dogarilor – Ultimul turn al Cetății
Această construcție a apărut dintr-o nevoie firească: cea de apărare. Bistrița, fiind poziționată într-o zonă depresionară, era greu de apărat. Realizarea sa a început în anul 1465, după cum ne spune Wikipedia și nu a fost singurul, pe lângă el existând încă 17 turnuri realizate în același stil gotic. Din păcate, acesta este singurul care a rămas în picioarele până astăzi.
Tehnic vorbind, el are o înălțime de 35 m și 3 nivele cu încăperi și ferestre. Interesant este că partea inferioară era legată printr-un tunel subteran cu Biserica Evanghelică și alte zone importante ale cetății. Inițial, rolul a fost de apărare și observare, dar în timp a trecut prin mai multe faze: spital pentru cei cu probleme psihice, loc de detenție pentru escorte, iar în final, o expoziție de măști lucrate de Alexandru Misiuga. Doar aproprie-te de turn; pune mâna pe zidul de piatră și imaginează-ți străjerii ce stau și păzesc cetatea, zi și noapte!
Te-ai plictisit? Sper că nu!
Mai avem doar o oprire în călătoria noastră din trecut.
Ai ghicit care e?
Biserica cu cel mai înalt turn din Transilvania
Probabil simbolul central al orașului Bistrița (pe lângă struț, dar despre asta vorbim altădată) este Biserica Evanghelică, o adevărată atracție turistică. Aceasta se impune maiestuos printr-o arhitectură ce face tranziția de la stilul gotic la cel renascentist, având amprenta aceluiași Petrus Italus din Lugano menționat mai sus.
Însă, de departe, ceea ce surprinde pe mulți este turnul, înalt de 75 de m! Cel mai înalt turn de piatră al unei Biserici din Transilvania, chiar și decât cel din Sibiu. Și că veni vorba de Sibiu, am pregătit o legendă pentru tine, să nu te scap din mrejele trecutului!
Biserica Evangelistă
Cum i-au păcălit bistrițenii pe sibieni?
Legenda spune că, sibienii, din ambiția de a depăși înălțimea turnului din Bistrița, au trimis delegați care au măsurat turnul cu o funie de sus până jos. Astfel, puteau construi propriul turn, mult mai înalt. În schimb, în timpul unui festin, bistrițenii au tăiat pe ascuns funia cu măsurătoarea corectă. Astfel, turnul Bisericii Evanghelice din Sibiu a rămas pe locul doi, cu doar 74 de m înălțime.
Acest obiectiv e învăluit într-un aer sobru, misterios, dar liniștitor. Încă poți auzi orga cum cântă puternic și impunător. Iar din turn, ai o panoramă superbă asupra fostei cetăți. Un loc perfect pentru a contempla ziua, istoria, gândurile.
Cum ți s-a părut întoarcerea în timp?
Sper că ți-a plăcut, căci sigur nu e ultima! Nu uita, mai sunt încă 6 cetăți medievale pe teritoriul României. Toate gata să te primească și să îți șoptească povestea lor.
Care să fie următoarea?
Aștept părerea ta în secțiunea de comentarii sau mă poți contacta pe pagina de contact.
Parcul Municipal Biserica Evangelistă Parcul Municipal Centrul Vechi Parcul Municipal
4 gânduri despre &8222;Atracțiile Trecutului – Cum te poartă Bistrița înapoi în timp?&8221;