Barcelona Antoni Gaudí

Barcelona, locul unde Antoni Gaudí și-a făcut de cap

Când spui “Barcelona” primul gând care îți trece prin minte are, probabil, legătură cu FC Barcelona – sau cel puțin așa zice Google. Nimic rău în asta. Însă, dacă urmează să faci un City Break în Barcelona, trebuie să afli întâi despre una dintre cele mai prodigioase personalități ale locului. Și nu, nu e vorba de Messi, ci de Antoni Gaudí.

Antoni Gaudí – “Arhitectul lui Dumnezeu”

Gaudí a fost un arhitect catalan, născut la jumătatea secolului XIX. El a rămas în istorie pentru creativitatea sa nemaivăzută.

Biografia lui e vastă și fascinantă, dar nu despre asta vom vorbi. Ci despre stilul său și felul în care a modelat Barcelona.
Se încadrează în stilul Art Nouveau sau Modernismo în spaniolă. Bineînțeles, încadrările sunt pur tehnice, căci stilul autentic al lui Gaudí depășește orice tipar estetic.

Întorcându-ne în copilăria sa, aflăm că a fost diagnosticat cu reumatism. Te întrebi acum de ce am menționat asta.  Ei bine, din cauza condiției sale, Gaudí a trăit oarecum izolat, separat de ceilalți copii, având ocazia de a contempla și studia natura. Iar asta ne interesează, deoarece natura reprezintă punctul de plecare al stilului neobișnuit pe care arhitectul l-a abordat. Chiar el a spus că „originalitatea constă în întoarcerea la origini.”

Deci, de ce Barcelona este locul în care Antoni Gaudí și-a făcut de cap?

Barcelona, capitala Cataloniei aflată pe coasta Mediteranei, poartă, fără îndoială, amprenta marelui arhitect. Vizitând atracțiile turistice ale acestui oraș, e imposibil să nu recunoști stilul nonconformist al lui Gaudí. Dar ca să fii sigur că nu ratezi nimic, iată câteva dintre cele mai spectaculoase creații ale sale:

Casa Batlló – sau ,,Casa oaselor”

Ai să privești pentru câteva secunde această locație și ai să te întrebi: ,,Wow, dar unde sunt liniile drepte?” Ei bine, nu sunt. Urmărind concepția artistului, omul creează folosind linii drepte, în timp ce Dumnezeu modelează natura prin unduiri și unghiuri grațioase. Astfel, în Casa Batlló, reconstruită în 1904 de către Antonio Gaudí, nu vei vedea linii drepte, ci doar forme rotunde, ondulate, plăcute ochiului. Un joc al îmbinării, fuziunea dintre arhitectură și fantezie! Ferestrele au formă ovală, iar balcoanele imită măști de carnaval.

Mai mult, această clădire prezintă, printr-o alegorie subtilă, legenda Sfântului Jordi (Sfântul Gheorghe) și a luptei sale cu balaurul. Acoperișul reprezintă, prin detaliile asemănătoare solzilor, trupul balaurului ucis din spatele căruia se ivește o sabie. Chiar și în construcția interioară se regăsesc sculpturi ce imită oasele victimelor balaurului, de unde și numele ,,Casa oaselor”.

Mai multe detalii, precum programul de vizitat și tarifele, le vei găsi pe site-ul oficial.

Casa Milà – ,,La Pedrera

Dacă în Casa Batlló formele aminteau de viscere, oase și un univers terestru, altfel se va prezenta Casa Milà. Construită imediat după cea menționată anterior, Casa Milà păstrează același design format din curbe. Detaliile amintesc de viața maritimă, de alge și vârtejuri de apă. Utilizarea abundentă a pietrei este motivul pentru care mai poartă numele și de ,,La Pedrera”, care înseamnă „carieră de piatră”.

Ceea ce contrastează cu uniformitatea vizuală a clădirii este fierul forjat al celor 32 de balustrade ale balconului, făcute de Gaudí din bucăți de fier vechi. Combinate cu liniile ondulate ale clădirii, aceste balustrade creează un dinamism greu de reprodus. Iar acoperișul, prin sculptura inedită a hornurilor, dă impresia unor cavaleri ce apără monumentul.

Dacă vrei să vezi și tu acest loc fascinant, uite aici toate detaliile de care ai nevoie pentru o vizită.

Parcul Güell – Parcul de la înălțime

Bine, la înălțime este mult spus, fiind amplasat la doar 60 m deasupra Barcelonei din dorința lui Gaudí de a crea un refugiu, o scăpare din inima orașului agitat. Pot spune că acest parc este o capodoperă arhitecturală care sigur îți va tăia răsuflarea! Aici natura se îmbină perfect cu elementele de ceramică care imită trunchiuri de copaci, stalactite,  peșteri și sculpturi nemaivăzute. Unele coloane și suprafețe sunt acoperite cu sticlă colorată, sub formă de mozaic. Aici intervine geniul lui Gaudí: mozaicul a fost făcut prin spargerea diferitelor obiecte: căni,  farfurii, bibelouri de diferite culori și mărimi, asamblate cu măiestrie de către arhitect.  Această tehnică se numește Trencadis, fiind foarte greu de pus în aplicare.

Amenajarea parcului induce o atmosferă de basm: uitându-te în jur ai zice că ai călătorit într-o altă lume, fantastică și diferită de a noastră. În realitate, totul se află aici, în Barcelona, gata de vizitat!

Sagrada Familia

Ultima, dar nu cea din urmă, Sagrada Familia este proiectul care l-a absorbit pe Gaudí pentru 44 de ani, începând cu 1882. Nu el a început lucrarea, ci un celebru arhitect numit Francisco Paula de Villar, care a lăsat construcția în mâinile lui Gaudí.

Mai ții minte la începutul articolului că l-am numit “Arhitectul lui Dumnezeu”? Ei bine, această poreclă are baze solide. Dedicarea lui Gaudí a atins cote maxime până în punctul în care acesta a început chiar să doarmă în situl de construcție. Viziunea sa asupra bisericii cuprinde, din nou, elementele din natură: în interior coloanele imită copaci, în vârful cărora se află crengi și frunze. Arhitectura este absolut fascinantă și greu de descris în cuvinte.

Biserica are 18 turnuri, cu o creștere succesivă a înălțimii și simbolistică religioasă. Sunt reprezentați cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști,  Fecioara Maria, iar cel mai înalt turn va fi dedicat lui Iisus Hristos. Acest turn va avea înălțimea de 170 de m, cu un metru mai puțin decât un deal din apropiere, tot din considerente religioase. Gaudí nu dorea ca această creație să fie mai înaltă decât cea Divină. Fațadele bisericii ilustrează cu minuțiozitate fapte din Biblie, pentru ca tu, doar privind, să înțelegi povestea creștinătății. După cum se știe,  Biserica nu este terminată încă, fiind preconizat ca abia în 2026 să fie încheiate lucrările, la 100 de ani de la moartea geniului.

Sigur, acestea nu sunt singurele capodoperele ale lui Antoni Gaudí, ci doar cele prin care sper că ți-am stârnit curiozitatea. Ce zici, vrei ca următoarea vacanță să fie în Barcelona? Care construcție te-a captivat cel mai mult?

Aștept cu nerăbdare părerea ta în secțiunea de comentarii sau mă poți contacta direct aici sau pe Social Media.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns