7 motive pentru care te vei îndrăgosti de Budapesta

Călătorie în Ungaria – 7 motive pentru care te vei îndrăgosti de Budapesta

Te bate gândul să faci o călătorie în afara granițelor țării? Lasă-mă să te ajut! Îți voi arăta un loc nu foarte departe de România, în care diversitatea culturală își spune cuvântul. Iată 7 motive pentru care te vei îndrăgosti de Budapesta!

“Parisul Estului”, “Orașul Podurilor” sau “Orașul băilor termale” sunt doar câteva denumiri pe care capitala Ungariei le-a primit de-a lungul timpului. Restul denumirilor le vei da tu, după ce vei vizita acest oraș.

7 motive pentru a vizita Budapesta

Să începem cu puțină istorie. Crede-mă, e necesar! De ce? Pentru că Budapesta nu a fost dintotdeauna Budapesta. Pare că vorbesc în dodii, dar permite-mi să explic. Istoria Budapestei datează cu mult înainte ca Budapesta să fi existat. Orașul numit acum Budapesta a început ca o așezare celtică, iar în secolul I a devenit orașul antic roman Aquincum.

Până în anul 1873, au existat 2 orașe separate,  Buda și Pesta, despărțite de Dunăre. Budapesta a devenit oficial Budapesta după ce cele două au fost unite, servind drept co-capitală a Imperiului Austro-Ungar. Așadar, vorbim de un oraș împărțit în două districte.

De unde începem?

1. Castelul Buda

Ai să privești pentru câteva secunde această locație și ai să te întrebi: ,,Wow, dar unde sunt liniile drepte?” Situat pe dealul cu același nume, maiestuosul Castel Buda privește falnic către oraș. Castelul are în spate o istorie tumultoasă, care reflectă multele suișuri și coborâșuri ale istoriei Ungariei. Astăzi, Castelul, numit adesea și Palatul Regal, găzduiește o serie de institute culturale, inclusiv două muzee: Galeria Națională Maghiară și Muzeul Istoric din Budapesta.

Datând încă din 1265, castelul exemplifica diverse stiluri arhitecturale, printre care baroc, Art Nouveau și medieval. Măreția acestui obiectiv îți taie, efectiv, respirația!

Mai mult, ți-am pregătit și o curiozitate, să fiu sigur că nu ratezi această atracție turistică! Adânc sub magnificul Castel Buda se află un spital militar secret. Închis într-o peșteră fortificată, spitalul a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a trata victimele războiului. În 2008, unitatea medicală a fost transformată într-un muzeu, care invită vizitatorii să se aventureze în subteran. Ești suficient de curajos? Uite aici câteva detalii privind programul de vizitare și tarifele.

2. Bastionul Pescarilor

Rămânem tot pe malul drept al Dunării, pe partea Castelului Buda, pentru a vedea următoarea atracție de azi. Bastionul Pescarilor este o structură neogotică ce cuprinde scări largi și șapte turnulețe albe de-a lungul zidurilor. Despre turnuri se presupune că reprezintă triburile maghiare care au fondat Ungaria în anul 896.

Ia-ți putin timp și plimbă-te prin bastion, prin terasele sale, vei avea impresia că te afli într-un basm! De asemenea, este un loc numai bun pentru a vedea Dunărea și cealaltă parte a orașului de peste fluviu.

3.Biserica Matthias

Nu departe se află Biserica Matthias, cu acoperișul său din țiglă multicoloră și  colecția de turle. Unele părți ale Bisericii Matthias au o vechime de 500 de ani, deși clădirea pe care o vezi astăzi a fost finalizată în 1896. Cunoscută sub numele de Mátyás templom în limba maghiară, este o biserică impresionantă.

E una dintre cele mai vechi clădiri din oraș, situată pe dealul Buda, în fața Bastionului Pescarilor, nu foarte departe de castel. Aceasta a servit drept Biserică Doamnească, fiind locul de botez și încoronare a membrilor Coroanei de-a lungul vremii.

4. Parlamentul Ungariei, cea mai mare clădire din țară

Situată pe malul celălalt al Dunării, această clădire impunătoare înfățișează un amestec eclectic de stiluri arhitecturale și găzduiește Coroana Sfântului Ștefan. Arhitectul Imre Steindl a căutat să combine arhitectura istorică cu tehnicile moderne,  Parlamentul maghiar fiind un bun exemplu de eclectism istoric. Acesta prezintă elemente ale stilului neogotic, cu numeroase turnulețe, dar și elemente renascentiste și bizantine. 

Proiecția clădirii a fost gândită având la baza o simbolistică clară. Steindl a încorporat în mod ingenios date numerice cheie în structura sa pentru a ilustra importanța construcției sale. Astfel, înălțimea de 96 de metri simbolizează anul înființării Ungariei – 896, conform Wikipedia. Aceeași semnificație se regăsește și în numărul  treptelor scării principale, ce duce vizitatorii într-un hol magnific. În cele din urmă, întreaga clădire însumează 365 de turnuri, câte unul pentru fiecare zi a anului.

5. De-a lungul promenadei Dunării

După ce ai vizitat Parlamentul, ia-ți câteva minute pentru a comemora victimele Holocaustului. De-a lungul malului Dunării se află un memorial unic, alcătuit din 60 de perechi de pantofi ruginite în stilurile anilor ’40. Pantofii îi reprezintă pe evreii din Budapesta care au fost uciși aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pantofii sunt de mărimi și stiluri diferite, deoarece niciun evreu nu a fost cruțat, indiferent de vârstă, profesie sau statut.

6. Podurile din Budapesta – Capitala Podurilor

Dacă îți plac în mod deosebit podurile sau vrei să faci fotografii inedite, rămâi în continuare! Budapesta este renumită pentru frumusețea și semnificația istorică a podurilor sale, care traversează fluviul Dunărea și leagă Buda de Pesta.

Buda și Pesta sunt ca doi amici vechi, care au trăit mult timp împreună și care se agață unul de celălalt. Legătura lor este întărită de o multitudine de poduri, care mai de care mai interesante și cu propria istorie. Totuși, cum timpul e prea limitat în zilele noastre, sunt șanse să nu apuci să le vezi pe toate. Nu-i nimic! Dacă vizitezi măcar Podul cu Lanțuri, Podul Margareta și Podul Libertății, te poți declara câștigat.

7. Băile Termale din Budapesta

Știi deja de la începutul articolului că o altă denumire a capitalei este și “Orașul băilor termale”. Ei bine, apare întrebarea: de ce?

Nu e o noutate că Ungaria are peste o mie de izvoare naturale, mai bine de 100 găsindu-se și în Budapesta. Cel mai vizitat izvor se regăsește la Băile Széchényi din Pesta, una dintre cele mai mari băi medicinale din Europa. Biletul de intrare îți oferă  acces la 21 de bazine înăuntrul și în afara acestei clădiri neoclasice. Mergi de la o piscină la alta, în interior și în exterior, și testează diferitele temperaturi ale apei. Vei găsi atât piscine cu apă rece, cât și saune, perfecte pentru orice anotimp. Mai multe informații legate de tarif și altele vei găsi aici.

Fără îndoială, Budapesta este un oraș al contrastelor. Frumoasa Dunăre curge duios chiar prin mijlocul orașului, care este inundat de arhitectură clasică, dar și de elemente moderne. Aș putea să îți dau zeci de motive pentru care iubesc acest oraș, dar sper ca aceste 7 atracții să te facă să te îndrăgostești de vecinul nostru din Vest.

Ce spui, îi dai o șansă? Aștept părerea ta în secțiunea de comentarii sau mă poți contacta pe pagina de contact.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Un gând despre &8222;Călătorie în Ungaria – 7 motive pentru care te vei îndrăgosti de Budapesta&8221;

Lasă un răspuns