Cum ar fi să poți călători pe Lună, dar fără să părăsești Pământul? Știu, pare contradictoriu ce tocmai am zis, dar te asigur, poți face asta!
Unde? Chiar la noi în țară, în Buzău. La Vulcanii Noroioși. Și ghici ce! Nu ai nevoie de costum de astronaut și nici de o navă spațială, ci doar de niște cizme înalte. Ești pregătit?
Vulcanii Noroioși
Cum ajungem pe Lună, în Buzău?
Probabil ți-ai dat seama deja că atracția turistică de azi vor fi Vulcanii Noroioși. Doar ei, întrucât sunt atât de fascinanți și merită toată atenția noastră. Cu siguranță într-un articol de genul: “De ce să vizitezi Buzăul?”, Vulcanii Noroioși ar fi principalul motiv!
Dar să revenim: să vedem ce sunt acești vulcani, cum s-au format și de ce au acest aspect selenar. Atâtea întrebări ce necesită răspuns, mai bine fă-te comod!
Suntem în Buzău, pe lângă comunele Berca și Scorțoasa. Experiența ta va începe devreme, în timp ce conduci pe drumul pitoresc care șerpuiește printre satele tradiționale, dealurile verzi și casele împrăștiate ici-colo, urmărind semnele care îți arată drumul spre principalele zone vulcanice. Zone grupate în 4 areale: “La Fierbători”, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu, conform paginii Consiliului Județean Buzău. Nu uita să te bucuri de drum, și el face parte din experiență!
Ajunși la destinație, e lesne de înțeles prima întrebare care ne apare în minte: “Cum s-au format Vulcanii Noroioși?” Pare, într-adevăr, un fenomen inedit. Din fericire, nu trebuie să fii olimpic la geografie pentru a înțelege procesul: gazele din zăcămintele de petrol ies la suprafață, antrenate de apele subterane, generând cratere și conuri cu aspect de vulcani, dar care nu au nimic de-a face cu fenomenul vulcanismului propriu-zis.
Vulcanii Noroioși Vulcanii Noroioși
Pe scurt, putem spune că sunt formațiuni de noroi care parodiază vulcanii reali, la o scară mai mică. Sigur, asta nu le minimalizează importanța, fiind un fenomen destul de rar întâlnit. Activitatea eruptivă constantă a creat un peisaj aproape ireal, cu râuri de noroi care apar și în cele din urmă se usucă, oferind un aer SF. De aici și craterele, care te poartă din România tocmai pe suprafața Lunii! E o experiență unică, ce nu trebuie ratată.
Peisajul selenar este completat de zgomotul ciudat pe care îl face gazul atunci când iese din craterele apărute în jurul punctelor de emisie, bolborosind și ducându-te cu gândul la extratereștrii. Bine, extratereștrii nu sunt singurele creaturi pe care le-ai putea întâlni, dacă ținem cont de legendele locale.
“Ce legende locale?” Credeam că nu mai întrebi!
Vulcanii Noroioși
În ținutul balaurilor- Vulcanii Noroioși și legenda lor
Ca în orice loc în care se produc fenomene mai rare sau neobișnuite, și în jurul Vulcanilor Noroioși s-au țesut tot felul de povești. Și cum se putea altfel? Peisajul arid și lipsa vegetației, micile erupții care amintesc de vulcanii adevărați, noroiul care aduce a păcură, toate acestea au antrenat imaginația oamenilor, și-așa superstițioși. Așadar, cum s-au format Vulcanii Noroioși, prin prisma legendelor?
În vremuri străvechi, un balaur a venit în această zonă și a început să ardă totul în jurul lui, lăsându-i pe oamenii care locuiau acolo aproape fără nimic. Toată lumea era îngrozită de balaur, mai puțin un tânăr, Arbanaș, care a decis să înfrunte monstrul. Călare pe un cal alb, înarmat cu un arc cu săgeți, el a pornit în căutarea balaurului. După o confruntare grea, tânărul a reușit să taie unul dintre cele șapte capete. Balaurul s-a speriat și s-a ascuns sub pământ, unde se spune că trăiește și astăzi. Astfel, pământul arid și crăpat ar fi pielea sa, iar erupțiile vulcanilor, sângele său.
Tu ce zici, care variantă pare mai credibilă? Ori cunoști o altă legendă?
Vulcanii Noroioși
Să revenim totuși la fapte mai concrete. Dacă nu ești convins că următoarea ta excursie trebuie să fie la Buzău, ți-am pregătit câteva curiozități, care poate-poate te-or convinge.
De ce să vizitezi Vulcanii Noroioși? 5 curiozități
1. Specii de plante nemaivăzute. Fie că esti pasionat de geografie sau nu, Vulcanii Noroioși te vor surprinde prin specificul lor. Din cauza solului arid, vegetația aproape lipsește sau s-a adapat conform condițiilor. Printre această vegetație se află și o plantă care se găsește doar în sudul Siberiei și în Australia – Nitraria Schoberi.
2. Marginile vulcanilor se pot prăbuși sub greutatea unui om, așa că fii atent pe unde calci!
3. Pauza de țigară nu își are locul aici, îmi pare rău să te dezamăgesc! Gazul emanat în permanență de către vulcani se poate aprinde, așadar cel mai bine e să eviți fumatul în aceasta zonă.
4. Nu sunt cei mai mari, dar nici departe! Vulcanii Noroioși de la Berca ocupa al doilea loc ca dimensiune în Europa, imediat după cei din Peninsula Apseron-Baku Rusia.
5. Au fost descoperiți tocmai în 1867 de către francezul H. Cognand, care venise în zona pentru a căuta petrol, iar din 1924 au fost declarați rezervație naturală.
Vulcanii Noroioși Vulcanii Noroioși
Ce spui, te-am convins? În final, dacă vrei să mergi la Vulcanii Noroioși pentru a pune un story pe Instagram sau vrei să dai de balaurul ascuns în adâncuri, sentimentul transmis de loc va fi același: o călătorie pe Lună. Ceea ce am și vrut să îți prezint.
Așadar, rămâi pe fază. Cine știe unde mergem data viitoare?
Poți vedea un videoclip realizat la Vulcanii Noroioși pe pagina TikTok. Aștept părerea ta în secțiunea de comentarii sau mă poți contacta pe pagina de contact.