Craiova pare inițial o destinație în care nu poți vedea prea multe. Nimic mai greșit! O vizită în acest oraș istoric din Sudul României îți va aduce, pe lângă un nou bagaj de cunoștințe, și o serie de atracții turistice inedite.
Așadar, vino cu mine! Astăzi mergem în Sud, pe malul stâng al Jiului.
Craiova, inima Olteniei, apare atestată documentar sub numele actual abia prin secolul XIII. Oficial, căci istoricii și arheologii susțin că teritoriul ar fi fost locuit de oameni încă din neolitic. Avem, deci, de-a face cu un oraș cu o vastă istorie; istorie care a lăsat, bineînțeles, urme până în prezent.
Universitatea Craiova Centrul Istoric Centrul Istoric
Aceste urme ne duc la prima noastră oprire de astăzi.
Castrul roman Pelendava și Mănăstirea Coșuna
Pe drumul de ieșire din Craiova (ironic, noi tocmai ce intrăm!) se găsește una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul Olteniei. Datează încă din secolul XV, având un stil arhitectural bizantin, îmbinat cu cel tradițional românesc. Picturile din interior amintesc de trecut: unele sunt șterse, altele au dispărut de tot, lăsând în urmă amintirea pictorului.
Deși Mănăstirea este o atracție în sine, în proximitatea acesteia se întâlnește o construcție cu o adevărată valoare istorică. Este vorba de Castrul roman Pelendava, ridicat în secolul II, și atestat în anul 225 pe harta numită Tabula Peutingeriana. Rolul său era defensiv, având o poziționare strategică, iar o parte din cărămizile sale au ajutat la construcția Mănăstirii Coșuna.
Iar pentru cei pasionați într-adevar de arheologie, la doar 29 km depărtare de centrul Craiovei se află Castrul roman de la Răcarii de Jos, o altă atracție turistică ce asigură puntea dintre trecut și prezent. Mai multe informații despre acest loc găsiți aici.
Castrul roman Pelendava Mănăstirea Coșuna
Noi vom avansa în continuare spre centrul orașului. Ce să vizitezi în centrul Craiovei?
Precum alte mari orașe ale României, Craiova se mândrește cu un centru istoric ce abundă în clădiri vechi, monumente și povești. Iată cele mai frumoase clădiri din centrul Craiovei:
Palatul administrativ
Reprezentativ pentru oraș este Palatul Administrativ, construit în secolul XX. În zilele noastre, acesta găzduiește Prefectura și Consiliul județean Dolj. Ceea ce impresionează însă este stilul neoromânesc adoptat, prin fațade încărcate cu detalii și decorațiuni, balcoane și arcade. În fața Palatului se află impunătoarea statuie a lui Mihai Viteazul, ban al Craiovei și cel care a realizat unirea celor 3 țări române în anul1600.
Palatul Administrativ
Înaintăm, iar la doar 3 minute de mers pe jos ajungem în fața altui palat, chiar mai impresionant decât cel dintai.
Palatul Jean Mihail – Muzeul de Artă Craiova
Țin să te anunț de la început! Nu e ultimul Palat de astăzi. Dar ca să nu stricăm surprizele, să ne întoarcem la ale noastre. Palatul Jean Mihail, devenit de mai bine de jumătate de secol muzeu de artă, a fost construit la finele secolului XIX și începutul secolului XX din dorința unui mare om politic al vremii (Dinu Mihail) de a-și arăta notorietatea prin locuința sa. Astfel, a apelat la cei mai buni arhitecți ai vremii, rezultatul fiind pe măsură!
Palatul se remarcă printr-un stil ce îmbină academismul francez cu elementele de baroc târziu, fiind o adevărată bijuterie arhitecturală, ruptă din secolul trecut. Acest palat a găzduit mari personalități, cele mai importante fiind, desigur, regii Carol I și Ferdinand. Palatul dispune de 29 de încăperi, iar în construcția sa s-au folosit materiale de cea mai înaltă calitate: cristal de Murano, oglinzi venețiene, marmură de Carrara, mătase de Lyon, feronerie decorativă, și multe altele ce îi conferă un aer burghez.
Dacă ești curios și vrei să vezi cu ochii tăi această atracție, vizitează pagina Muzeului de Artă unde găsești programul de funcționare și tarifele.
Muzeul De Artă
Continuând, la 11 minute distanță vom vedea, ai ghicit deja ce anume… un alt Palat!
Palatul Vorvoreanu
Deși nu se poate intra înăuntru, această locație merită vizitată, cel puțin pentru a face un selfie cu el! A fost construit, de asemenea, la începutul secolului XX din dorința lui Gogu Vorvoreanu, cunoscut avocat al vremii. Formele clădirii se împletesc într-o armonie tipică stilului renascentist, sugerând o mare delicatețe și atenție a detaliilor, atât prin intermediul bazoreliefurilor exteriore, cât și prin interiorul somptuos. Astăzi, contrar scopului său inițial, este sediul Mitropoliei Olteniei.
Continuăm drumul, și nu departe se află următoarea noastră oprire. Gata cu palatele!
Casa Băniei
Dacă ești în căutare de tradiții românești, Casa Băniei va fi atracția ta preferată din această listă. De ce? Ei bine, prin construcția sa veche, ce datează încă din secolul XV, dar și prin faptul că astăzi reprezintă secția de Etnografie a Muzeului Olteniei. Astfel, aici vei găsi obiceiurile oltenești bine conservate, precum și porturile populare din Olt, Dolj, Mehedinți, Vâlcea şi Gorj.
Și pentru că vorbeam de conservare, pâinile, colacii și ouăle prezentate în muzeu sunt reale! Ele au fost păstrate prin tratare chimică, iar apoi lăcuite de specialiști. Alte exponate sunt produse de olărit, textile, instrumente muzicale, prezentări ale vieții gospodărești și tot ceea ce ai nevoie pentru a te întoarce în timpurile bunicilor: mai simple, dar frumoase.
Casa Băniei
Am să dedic finalul acestui articol celei mai spectaculoase atracții naturale din Craiova, din punctul meu de vedere. Tu, călătorule, după ce ai văzut atâtea clădiri, străzi și monumente, sigur tânjești la câteva momente de pace! Lasă-mă să-ți arăt unde le poti găsi.
Parcul Nicolae Romanescu
Cu o suprafață verde ce depășește 96 de ha și o întindere de apă de peste 4 ha, Parcul Nicolae Romanescu este o adevărată oază de liniște. Este considerat a fi cel mai mare parc natural din Estul Europei, iar construcția sa a început în 1900.
Ce este așa spectaculos la acest parc? Ei bine, totul. De la imensitatea sa, la toate speciile de arbori și plante pe care le adăpostește, drumuri, alei, piste de biciclete și nu numai. Ai nevoie de mai bine de două ore pentru a admira în întregime această minunăție naturală! Tot aici vei găsi un Pod Suspendat care leagă două dealuri ale parcului, cât și un castel în stil medieval. Senzația dată de aceste elemente este desprinsă din poveștile cu cavaleri și prințese! Totul e cufundat într-un romantism nostalgic, înconjurat de natură și liniște. Mai mult, aici vei găsi și Hipodromul Craiova și Grădina Zoologică din Craiova, pentru ca experiența să fie completă.
În cazul în care dorești să citești mai multe informații despre acest minunat oraș, îți recomand articolele bloggerului Oana Grozavu: Top cele mai frumoase fotografii din Craiova și Parcul Nicolae Romanescu.
Ce spui? Ți-a plăcut Craiova sau urmează să o vizitezi? Aștept cu nerăbdare părerea ta în secțiunea de comentarii sau pe pagina de contact și te invit în următoarea călătorie.
Centrul Istoric Centrul Istoric Centrul Istoric Parcul Nicolae Romanescu