Egipt

Circuit de 7 zile în Egipt: Hurghada, Luxor și Aswan. Ce vizităm?

De la Marea Roșie, la plimbări pe cămilă și croaziere pe Nil, până la mormintele celor mai celebri faraoni. 7 zile, 3 orașe și 10 experiențe de neuitat în Egipt, gata de împărtășit cu tine. Ia-ți niște popcorn și fă-te comod: urmează o lecție de istorie.

Circuit de 7 zile în Egipt: Hurghada, Luxor și Aswan

Acum că ți-ai găsit cazarea ideală în Hurghada, e timpul să ieși la vânătoare de descoperiri. Te-ai bucurat de luxul și vederile uluitoare din Hotel Baron Palace și ești gata să vizitezi Hurghada, dar nu numai.

Știu, știu: poate fi copleșitor. ,,De unde încep, ce să văd mai întâi?” te întrebi. De aceea sunt aici, să îți prezint propriul circuit în Egipt. Ce am experimentat,  ce m-a uimit și ce îți recomand și ție, pentru un sejur de neuitat.

Din Hurghada în Luxor, iar apoi în Aswan, totul în 7 zile pline de istorie. În acest articol vei descoperi cele mai importante obiective turistice din fiecare oraș, dar și locații mai puțin cunoscute. Ești pregătit? Haide să descoperim Egiptul împreună.

Hurghada, ,,Perla Mării Roșii”

Despre Hurghada știm deja din articolul precedent că este una dintre cele mai populare stațiuni turistice din Egipt despre care poate nu ai auzit.

Cu o lungime de peste 40 km de coastă imaculată, orașul Hurghada are soare pe tot parcursul anului, recife de corali incredibil de frumoase și zeci de atracții interesante, într-o atmosferă relaxată și relaxantă. Are câte ceva pentru fiecare: distracția pe plajă, sporturile acvatice extreme, cluburile și golful sunt doar câteva dintre opțiunile din care poți alege.

Așadar, ce facem în Hurghada?

1. Marea Roșie

Ce să îți dorești mai mult într-o zi rece de decembrie decât relaxarea pe plajă? Nisipul fin și cald care îți cuprinde picioarele, soarele care se oglindește domol în mare și mai ales… marea. Nu orice mare, ci Marea Roșie însăși. 

În largul mării se află lumea colorată a coralilor, apa albastră și clară, care a atras pentru prima dată atenția întregii lumi asupra orașului Hurghada. În timp ce, pe uscat, micuța așezare pescărească de odinioară s-a transformat într-un oraș-stațiune care taie răsuflarea.

2. Marina Hurghada

Marina din Hurghada  este un minunat port de agrement, cu o atmosferă relaxantă. De-a lungul promenadei portului, există nenumărate restaurante, baruri și magazine grozave care abia așteaptă să fie explorate.

Vizitează-l la apus și bucură-te de ultimele raze ale soarelui peste peisajul egiptean. Este cu adevărat minunat când soarele apune în Marea Roșie!

3. Moscheea El Mina

În apropiere de portul de agrement, ai să găsești Moscheea El Mina. Aceasta nu este doar cea mai mare, ci și cea mai frumoasă moschee din Hurghada. Ea este situată pe malul apei și este decorată cu marmură albă și sculpturi arhitecturale specifice zonei.

Există, de asemenea, două minarete înalte, fiecare având o înălțime de aproximativ 12 metri. Interiorul este impresionant: colorat, decorat cu candelabre, sculpturi detaliate și picturi murale islamice.

Cum ți se pare Hurghada până acum? Nu te obișnui prea tare: urmează să plecăm în următorul oraș, Luxor. Ești gata să vizitezi mormintele Faraonilor?

Luxor, muzeul din aer liber

Luxor este situat pe malul Nilului, aproape în centrul Egiptului. Ca un reper în spațiu: Cairo se află la vreo 600 km, iar Hurghada la 300 km. Acest oraș, cu o istorie veche de secole, are o mulțime de monumente unice din diferite epoci.

Palate, temple, morminte ale faraonilor, ale soțiilor lor și ale nobililor, picturi murale magnifice și monumente splendide.  Toate aceste obiective turistice vechi de mii de ani pot fi găsite aici!

4. Templul Karnak

Complexul de temple de la Karnak este cel mai uimitor și magnific loc turistic din Luxor. Templul adăpostește în incinta sa Marele Templu al lui Amon, Templul lui Khons și Templul lui Tuthmosis al III-lea.

Toate monumentele din cadrul Templului Karnak sunt la o scară gigantică și trebuie să petreci cel puțin 2-3 ore pentru a înțelege și a explora întregul complex. Pe deasupra… ajungi să te simți mic, mult mai mic decât în mod normal. Doar nu poți egala zeii, nu?

Situl se întinde pe mai mult de 2 km pătrați; este suficient de mare pentru a adăposti aproximativ 10 catedrale. Construcția Templului Karnak s-a întins pe parcursul a peste 1.000 de ani, iar acest lucru se vede în arta și arhitectura diversă abordată.

5. Valea Regilor

Îți doreai când erai copil să mergi pe urmele faraonilor? Eu cu siguranță da, iar în Luxor am reușit să o fac! Vizitează Valea Regilor pentru a descoperi locul unde egiptenii antici își îngropau regii și nobilii și unde au fost găsite mumiile unora dintre cei mai faimoși faraoni!

Până în prezent au fost descoperite 64 de morminte, dar, cu excepția mormântului plin de comori al lui Tutankhamon, toate fuseseră deja deschise și găsite jefuite. Pereții din camerele funerare, coridoarele și puțurile necropolei regale sunt acoperite cu texte și ilustrații fascinante, pe care nu trebuie să le ratezi.

Nu departe de Valea Regilor se află Valea Reginelor, locul în care erau îngropate soțiile faraonilor, copiii acestora și nobilii puternici.

6. Templul mortuar al lui Hatshepsut

Din punct de vedere al impactului vizual, nimic nu egalează Templul lui Hatshepsut. Această structură cu mai multe etaje este situată de-a lungul stâncilor de calcar din spatele văii Nilului, într-o panoramă spectaculoasă.

Mai exact, se află sub stâncile din Deir el-Bahari, pe malul vestic al Nilului, în apropiere de Valea Regilor. Unicitatea structurii sale o reflectă pe cea a faraonului care a dorit construirea sa. Templul mortuar al lui Hatshepsut este cunoscut și sub numele de Djoser-Djeseru, sau ,,Sfântul între sfinți”.

Adevărata particularitate este că, spre deosebire de aproape toți faraonii, Hatshepsut a fost o femeie. Una dintre foarte puținele femei din istoria Egiptului antic care au deținut funcția de faraon.

7. Atelierul de prelucrare al alabastrului

Acest atelier îți arată că lucrurile simple, făcute manual contează mai mult decât ar părea. Vei găsi aici oameni dedicați, simpli, care fac artă din materialele pe care le au la îndemână: pietre, lemn, faianță și nu numai.

E ca un mic muzeu, un muzeu al exponatelor egiptene reconstruite de mâini dibace acoperite de nisip. Impresia lăsată de acest loc a fost mai mult decât plăcută, iar obiectele realizate, adevărate opere de artă!

8. Croazieră pe Nil între Luxor și Aswan

Părăsim și minunatul Luxor, tot într-o manieră impresionantă. Și ce poate fi mai impresionant decât o croazieră pe Nil?

Lasă-ți imaginația să zburde în timp ce nava șerpuiește printre peisaje panoramice din deșert, terenuri agricole fertile și sate colorate care păstrează gloria străveche a celor mai mari temple, palate și morminte din Egipt. Un mic hint: priveliștea e extraordinară! Convinge-te cu imaginile de mai jos.

9. Templul lui Horus

La jumătatea drumului dintre Luxor și Aswan, am făcut o mică oprire la Templul lui Horus din Edfu. Templul lui Horus este o reminiscență a ritualurilor religioase din vechea civilizație egipteană. Inscripțiile de pe pereți povestesc istoria templului, cu elemente arhitecturale vechi și decorațiuni colorate care își păstrează strălucirea până în prezent.

Ca și cum faraonii abia și-au ridicat mâinile de pe ele, deși au construit acest templu în urmă cu mii de ani. De aceea, Templul lui Horus este locul în care simți că te afli într-o carte deschisă despre civilizația egipteană antică. Simți că în orice secundă un faraon va ieși pentru a-ți prezenta templul! De asemenea, Templul lui Horus este al doilea ca mărime din Egipt, după templul Karnak.

Final de vacanță relaxant în Aswan

La finalul croazierei de pe Nil, am ancorat în Aswan, având în față un apus de nedescris. Așezat pe malurile Nilului strălucitor, Aswan a stat mult timp ascuns de ochii lacomi ai lumii. Dar acum că a început să iasă din umbră, e timpul să afli și tu care sunt principalele atracții turistice din acest oraș egiptean!

10. Plimbări pe cămilă în satul Nubian

Să fiu sincer, plimbarea pe o cămilă e un lucru ce trebuie făcut măcar o dată în viață.  Senzația e de inegalat! Cât despre Satul Nubian, pot spune doar atât: Ce lecție importantă de viață!

În sudul Egiptului, pe malul vestic al Nilului, în apropiere de orașul Aswan, se află cele mai colorate și mai plăcute sate din întreg Egiptul. Satele nubiene sunt o priveliște atât de veselă pentru că sunt pictate în culori strălucitoare și locuite de nubieni a căror populație nu depășește 100.000 de locuitori. Aceștia vorbesc propriile lor limbi și au tradiții specifice, diferite de restul Egiptului.

Originea lor merge înapoi în Africa și Sudan, când au călătorit în antichitate în sudul Egiptului pentru a face agricultură în jurul Nilului. Satele nubiene sunt considerate a fi atracția principală a orașului Aswan. Pe lângă poze și experiență,  îți recomand să încerci băuturile tradiționale: ceai de hibiscus cu busuioc ori cafeaua puternică din Africa Jabana.

Am ajuns la finalul circuitului nostru în Egipt. Să fiu sincer, Egiptul e fie locuri pe care îl iubești, fie locul pe care îl urăști. Eu am ajuns să mă îndrăgostesc de el și voi reveni cu siguranță. Dar tu?

Călătoria în Egipt a fost efectuată cu ajutorul Christian Tour și Animawings, care oferă pachete charter către această destinație. Pentru mai multe informații, accesați acest site.

Aștept cu nerăbdare experiența ta în secțiunea de comentarii!

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns