Lituania

Curiozități despre Lituania. Ce se ascunde în capitala statului baltic?

Te gândești să faci o vacanță 2 în 1, dar nu știi unde? Am soluția pentru tine! Vino cu mine în Lituania și pregătește-te să afli despre cea mai mică republică din lume, cel mai bine păstrat oraș medieval din Europa (Vilnius) și nu numai!

Ce spui, începem?

Lituania, țara Baltică de care nu mulți știu

Curiozitățile despre Lituania sunt multe, începând cu poziționarea ei geografică și istoria, până la cele ce țin de cultură și obiceiuri. Știu că ești curios de cea mai mică republică din lume, dar ai răbdare! Vorba aia, „cu răbdarea treci și marea” – în cazul nostru, Marea Baltică.

Situată pe malul sud-estic al Mării Baltice, în nordul Europei, conform Wikipedia, Lituania a fost un imperiu puternic care a dominat o mare parte din estul Europei în secolele XIV-XVI. În zilele noastre, este un stat cu o puternică componentă istorică și cu nenumărate atracții pentru turistici, în pofida dimensiunii sale reduse. Dă vina pe briza Mării Baltice, pe zilele aproape nesfârșite de vară sau iernile geroase: Lituania pare desprinsă din altă lume.

Plajele sunt acoperite de chihlimbar, iar pădurile prind viață aproape himeric. Miedul în stil medieval și sculptura tradițională în lemn nu și-au pierdut farmecul, aducând laolaltă vechiul și noul, într-un oraș al timpurilor de demult.

Lituania este o țară a curiozităților, pornind chiar de la limba lituaniană, cea mai veche limbă indo-europeană din lume. Este de fapt un limbaj arhaic, asemănător ca structură și formă cu sanscrita, o limbă indiană clasică. Cea mai timpurie utilizare a acestei limbi poate fi urmărită în urmă cu peste 5.000 de ani. Lăsând, totuși, limba la o parte, cele mai multe curiozități și obiective turistice se găsesc în capitala acestui stat, în Vilnius.

Descoperă „Mica Romă”

Reprezentativ pentru oraș este Palatul Administrativ, construit în secolul XX. În zilele noastre, acesta găzduiește P

Nu, nu vorbim despre Italia! (încă). Capitala istorică a Lituaniei este un adevărat  muzeu în aer liber, ce merită străbătut la pas. Deși Vilnius este adesea descris ca un oraș baroc, acesta prezintă, pe deasupra, și exemple frumoase ale arhitecturii gotice, renascentiste și neoclasice. Din acest motiv, Vilnius are porecla de „Mica Romă”. Vechi de mai bine de 700, felul în care s-a format acest oraș stă sub semnul legendelor.

Legenda lupului de fier

Conform legendei, cu secole în urmă, Marele Duce Gediminas se afla la vânătoare în valea Šventaragis, pe lângă râul Vilnia. Seara, după vânătoare, în timp ce dormea, Gediminas a avut un vis bizar în care a văzut un lup de fier în vârful dealului. Stând acolo, cu capul ridicat mândru spre lună, acesta urla la fel de tare precum ar fi făcut-o o sută de lupi. În următoarea zi, ducele și-a amintit de visul său ciudat și l-a consultat pe preotul păgân Lizdeika în legătură cu acesta. Acesta i-a spus Ducelui că visul reprezenta un semn de a întemeia un oraș printre aceste dealuri.

Urletul lupului, a explicat preotul, reprezenta faima viitorului oraș: acel oraș va fi capitala ținuturilor lituaniene, iar reputația sa se va răspândi în lung și în lat, la fel de departe ca urletul lupului misterios. Urmând sfatul, ducele a  construit o fortăreață pe deal, iar orașul Vilnius a crescut în jurul ei. Încă se poate urca pe deal și vizita turnul care îi poartă numele: „Turnul Gediminas”, unul dintre locurile cu cea mai frumoasă priveliște asupra orașului.

Turnul Gediminas este doar una dintre atracțiile care te pot fascina în Vilnius, oraș al contrastelor. Contrast ce poate fi observat peste tot: între bisericile vechi de secole și cafenelele moderne; bijuteriile tradiționale din chihlimbar și galeriile excentrice din cartierul artelor. Străzile au un aer boem, aparte, care te fac să călătorești simultan în mai multe perioade ale istoriei.

Așadar, uite alte atracții pe care nu trebuie să le ratezi în Vilnius:

• Biserica Sfânta Ana
• Palatul Marilor Duci ai Lituaniei
• Catedrala Vilnius
• Castelul Trakai
• Orașul Vechi
• Poarta Dawn

Și bineînțeles, cea mai mică republică din lume…

Ce ascunde Capitala Lituaniei?

Știu că ești bulversat: Cum adică o republică în alt stat? Nu inventez, și nici nu te mint; acest loc chiar există, și m-a uimit și pe mine! Mergând pe trotuarele din Vilnius, admirând toate atracțiile, bisericile gotice și piețele impresionante, am fost surprins să aud că în apropiere se află o republică.

„Unde?” am întrebat, așteptând să mi se  vorbească despre vreo țară vecină.

„Oh, la aproximativ 5 minute de aici”, mi s-a  răspuns, la care eu am rămas nedumerit. Am aflat după.

Užupis- Cea mai mică republică din lume

La 1 aprilie 1997, un district din capitala Lituaniei, Vilnius, s-a declarat republică independentă: Republica Užupis. De atunci, în fiecare an, la 1 aprilie, republica își sărbătorește Ziua Independenței, în mod ironic! În această zi, trebuie să treci printr-un punct de control la graniță (primești chiar și o ștampilă!) și poți plăti doar cu moneda proprie a republicii, care îți este înmânată la graniță. Užupis are, de asemenea, propria constituție, care conține articole precum  „Toată lumea are dreptul să moară, dar acest lucru nu este obligat” și „Un câine are dreptul să fie un câine”.

Užupis este un loc boem, plin de artiști și artă stradală, ce ar fi păcat să nu fie explorat. Astfel, prin vizitarea acestui loc unic, reușești să faci vacanța 2 în 1, de care vorbeam la început.

În final, nu uita să te lași purtat de magia acestor locuri, să te bucuri de fiecare pas și să admiri tot ce se poate admira. Fie că vizitezi atracțiile turistice menționate mai sus sau descoperi altele noi, eu te aștept aici, ca întotdeauna, cu noi destinații!

În cazul în care vrei să afli mai multe informații despre mine, poți vizita secțiunea dedicată pe blog.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns