Descoperă Harghita: Top 3 activități pe care nu trebuie să le ratezi

Cum ar fi să zbori cu balonul cu aer cald în Cappadocia, să vezi statuia lui Iisus din Rio de Janeiro și să vizitezi cele mai importante atracții turistice din Transilvania? Ar fi frumos, chiar realizabil într-o perioadă mai lungă de timp, cu un plan și buget bine pus la punct.

Dar cum ar fi, oare, să le vizitezi pe toate acestea într-o singură zi, din același loc? Dacă ai senzația că e imposibil să trăiești toate aceste experiențe într-un timp atât de scurt, te înșeli. Și nu, nu vorbesc de o experiență VR. Ci de una reală, autentică și pe care nimeni n-ar trebui să o rateze.

Da, ce-i drept, n-o să ajungi chiar în Cappadocia sau Rio. Dar experiența va fi pe măsură. Și ghici ce, totul se află chiar aici, la noi în țară. Unde, te întrebi? Unde poți zbura cu balonul în România, unde poți vizita statuia lui Iisus și unde poți vedea Transilvania dintr-o privire? Ca să afli, te invit să citești  mai departe. Îți dau doar un pont: astăzi mergem în Harghita.

Descoperă Harghita: Top 3 activități pe care nu trebuie să le ratezi

Harghita e un județ ce îți poate oferi multe: peisaje uimitoare, clădiri cu istorie bogată și cetăți pline de mister. Munți, lacuri, saline, castele, chei, peșteri și câte și mai câte sunt de descoperit în acest județ din Transilvania. Nimic nu se compară cu descoperirea în detaliu a unui loc nou, a istoriei sale și a frumuseților care îl compun.

De aceea, azi ne vom opri doar asupra unei părți din Harghita: Odorheiu Secuiesc. Un oraș înconjurat de dealuri și păduri, un oraș liniștit, domol, atestat la începutul secolului XIV. Iar în acest mic oraș te așteaptă experiențele de care îți ziceam mai sus. Ce zici, începem să le descoperim?

1. Zboară deasupra tuturor cu balonul în Harghita

Imaginează-ți asta: privești din înaltul cerului cum pământul devine din ce în ce mai mic în urma ta. Te ridici ușor în aer, într-o ascensiune lină și simți cum grijile îți sunt luate și duse departe de o briza plăcută. Gata, s-au dus. Ești doar tu și cu tine. Și privești cerul care te îmbrățișează, natura care te privește de jos și soarele care își face loc cu razele aurii ale dimineții. Cerul e roșiatic și în aer simți liniște și răcoare. Te simți liber.

Sună ideal, nu-i așa? Și totuși, e atât de real. Iar cuvintele, crede-mă, nu pot descrie acest moment magic. Poate ai călătorit cu avionul, elicopterul sau alt mijloc care te ridică în aer, dar niciunul nu se compară cu plimbarea cu balonul cu aer cald.

De ce? Pentru că ai contact direct cu tot ce în jurul tău. Nu ești închis într-o cutie de metal, ci ești într-un spațiu deschis. Simți aerul cum se lovește ușor de fața ta și vezi priveliștea fără un geam care vă desparte. Și mai mult, ai un sentiment nesfârșit de liniște. Pentru că plimbarea cu balonul nu e ceva plin de adrenalină. Ideea în sine poate pare așa, însă experiența e una mult mai relaxantă și calmantă.

Iată câteva detalii pe care ar trebui să le știi dacă plănuiești să zbori cu balonul:
• zborul durează o oră, în timp ce toată experiența (pregătirea balonului, verificarea condițiilor meteo și zborul efectiv) durează 3-4 ore
• zborurile au loc doar dimineața devreme, la răsărit, datorită curenților de aer
• decizia finală se ia în dimineața zborului, întrucât condițiile meteo sunt un factor decisiv.

Dacă te tentează și pe tine o experiență unică ca aceasta, te invit să citești mai multe detalii înainte de a pleca spre Harghita. Anapedia a oferit 6 motive pentru care trebuie să încerci această experiență, iar Dana Gonț explică în detaliu tot procesul. Eu zic să arunci un ochi ca să mergi pregătit cum trebuie. Harghita nu e Cappadocia, dar și noi avem peisaje de o frumusețe magică. Așadar, de ce să nu le vezi de la înălțime?

2. Statuia Inima lui Iisus de pe Vârful Gordon

Știai că în România se află cea mai înaltă statuie a lui Iisus din Europa de Est? Acest lucru e wow din 2 motive:
1. Dacă visai să vizitezi statuia Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, dar nu ai apucat, acum ai ocazia să vizitezi o statuie aproape la fel de impresionantă.
2. Având o înălțime de 22.5 m și scări interioare prin care poți urca până sus, priveliștea e una de vis.

Ca să ajungi aici poți veni cu mașina sau o poți lua pe jos prin pădure. Dacă alegi varianta prin pădure, sigur te vei bucura de o plimbare liniștită cu peisaje frumoase și pline de natură.

Odată ajuns, te va întâmpina grandoarea statuii, aflată pe dealul Gordon, la 953 metri. Ești deasupra întregii văi, iar în fața ta se întinde Harghita. Priveliștea e de vis, atât de la baza statuii, cât și din cel mai înalt punct al ei. Intrarea este gratuită și îți recomand cu drag această experiență unică în România.

3. Transilvania dintr-o privire în parcul Mini Transilvania

Excursia noastră de azi se oprește într-un alt loc unic din România. Imediat după ce intri pe poarta parcului te întâmpină impunătorul castel Bran. Mai mergi puțin și dai de Cetatea Râșnov, iar în nici 2 minute de mers pe jos ai ajuns în centrul orașului Cluj și parcă, parcă îți vine să te duci să iei o cafea. Te mai plimbi un minut, două, și apuci să vezi Sighișoara,  Sibiu și alte orașe din Transilvania.

Cum e posibil așa ceva? Ei bine, acesta e parcul Mini Transilvania, singurul parc tematic, multicultural, construit din machete atent lucrate din România.

E locul care te poartă prin toată diversitatea arhitecturală a Transilvaniei, într-un singur loc, într-o singură vizită. Proiectul e inspirat după parcurile tematice Mini Europa și reprezintă un obiectiv turistic ce trebuie văzut neapărat în Odorheiu Secuiesc.

Detaliile clădirilor sunt impresionante. Atât de impresionante încât poți avea senzația că ești un uriaș pe aceste tărâmuri.  Mai mult, există și o Mini mocăniță care e gata să te poarte prin tot ținutul Ardealului, într-o experiență ce aduce mai mult a basm decât a realitate.

Cum îți sună aceste experiențe în Harghita? Sigur ar trebuie să devină niște puncte pe lista ta de locuri de vizitat. Și, de ce nu, poate chiar să adaugi și alte locuri. La urma urmei, Harghita e un județ mare, plin de frumuseți care așteaptă să fie descoperite. Tu cu ce vrei să începi?

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns