Știai că în Iordania se află una dintre minunile lumii? Sau că aici găsești cel mai jos punct de pe Pământ. Ori că pe teritoriul său se află cel mai bine conservat oraș antic greco-roman? Și dacă continui să citești vei afla chiar mai multe despre moștenirea pe care această țară din Orientul Mijlociu ne-o lasă. De la temple vechi de mii de ani și civilizații antice, până la peisaje desprinse din filmele SF, Iordania este un tărâm al istoriei bine conservate. Istorie pe care e păcat să nu o afli și tu. De aceea, astăzi te voi purta prin istorie și îți voi prezenta 6 atracții turistice în Iordania pe care le-am vizitat, locuri care sper să ajungă pe lista ta de călătorii.



Lecție de istorie în Iordania: Top 6 atracții turistice inedite
Regatul Hașemit al Iordaniei, cum e numit oficial, este o țară încărcată de istorie. A găzduit așezări vechi de mii de ani, a atras călătorii din antichitate prin poziționarea și cultura sa, iar astăzi continuă să atragă turiști prin atracțiile sale. Iordania e un loc magic, aflat la doar două ore cu avionul de București.
Pare aproape, dar odată ajuns acolo simți că ești în altă lume. O lume colorată în tonuri roșiatice, o lume săpată în stâncă, o lume ce adăpostește atâta cultură și diversitate.
De unde să începem călătoria?
1. Petra, orașul săpat în piatră
În deșertul ce desparte Marea Moartă și Marea Roșie, plasat între pereții unui canion adânc, se întinde poate cel mai impresionant obiectiv turistic din Iordania. Petra sau Orașul Trandafiriu, cum i se mai zice, a fost săpat în stânca canionului de către nabateeni (un popor arab nomad) în secolul al VI-lea î.Hr. Datorită poziției sale strategice, ce conecta principalele rute comerciale, orașul Petra a avut un trecut înfloritor. Când ajungi acolo, îți vei da seama pe drept de ce Petra este una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.
Odată ajuns în Valea lui Moise, intrarea în oraș se face printr-un defileu lung și îngust de 1,2 kilometri, numit Al-Siq. Drumul te poartă înapoi în timp, înapoi în istorie. În stânga și-n dreapta vezi pereții înalți de piatră care te poartă în inima orașului antic și parcă auzi zgomotul caravenelor care treceau pe aici acum sute de ani.



Apoi, după un drum istovitor, ajungi la principalul punct de atracție al orașului: Tezaurul, numit Al-Khazneh. O adevărată comoară arhitecturală, o fațadă ce îmbină elemente nabateene, elenistice, romane şi bizantine, construită în întregime în stâncă. Te uiți și te miri cum de s-a putut construi așa ceva!
Experiența e una inedită și plină de istorie, mister și aventură. Te asigur că nu vei regreta.




După ruinele Marelui Templu se termină traseul principal. Drumul continuă către Monastery (Ad-Deir), cea mai mare faţadă sculptată de la Petra, adică aproape 50 de metri înălţime. Lăcaşul era folosit pentru adunări religioase, iar în perioada creştină a oraşului i-a fost sculptat un crucifix mare la interior, de unde şi denumirea. Este o experienţă adevărată urcuşul destul de susţinut pe poteca săpată în piatră.





2. Wadi Rum, sau cum să ajungi pe Marte
Ți-am zis că în Iordania parcă ești pe altă lume, iar Wadi Rum dovedește cel mai bine asta. Zona mai e numită și Valea Lunii, deși peisajul pare mai degrabă desprins de pe planeta Marte. Wadi Rum este poate cel mai frumos deșert din lume, cu nisip roșiatic și auriu, cu munți din rocă și granit ce ajung până la 1800 de metri, cu peșteri, canioane înalte și istorie la tot pasul.
Oamenii deșertului (beduinii, arabi nomazi) îți vor sta alături cât timp vizitezi acest loc magic. Plimbă-te cu cămila pe urmele caravanelor ce trecereau pe aici, urcă pe stâncile abrupte, iar în final, bucură-te de răcoarea deșertului noaptea și dormi într-un cort sub cerul înstelat. Este o experiență unică în viață.









3. Marea Moartă, cel mai jos loc de pe Pământ
Situată între Israel și Iordania, Marea Moartă este un lac alimentat de râul Iordan, aflat la cea mai joasă altitudine de pe Pământ: 427 m sub nivelul mării. Asta face ca peisajul să fie, iarăși, unul aproape SF, cu iz selenar. Reflecția razelor aurii ale soarelui care se îmbină cu nuanțele mării și ale munților roșiatici o să te hipnotizeze! Dacă reușești să prinzi și apusul, atunci clar nu o să mai vrei să pleci din Iordania.
Totuși, de ce se numește Marea Moartă? Din cauza salinității ridicate (34%, de 8 ori mai mult decât apa oceanelor!), vietățile nu pot trăi aici. Asta nu înseamnă că apa are un efect dăunător, ci dimpotrivă. Pe lângă concentrația mare de sare, în apă există foarte multe minerale benefice pentru sănătate. Mai mult, o experiență de neratat este plutitul în Marea Moartă. Te vei simți mai relaxat și liniștit ca niciodată, iar ideea de a pluti în cel mai jos loc de pe Pământ este fascinantă.



4. Rezervația și satul Dana
O colecție de case de piatră pitorești și drumuri de pământ se regăsesc pe marginea unei stânci, într-o zonă cu un peisaj deosebit. Satul este format din case scunde, cu ziduri de piatră care înfățișează cel mai bine felul în care arătau satele arabe în trecut. Din acest sat al vechilor timpuri, drumul te poartă către o vale plină de minunății ale naturii.
Cunoscut sub numele de Wadi Dana, acest canion gigantic face parte, de fapt, din valea râului Iordan, care, la rândul său, constituie o secțiune a Văii Marelui Rift. Intrând în rezervația naturală, o sa fii uimit de biodiversitatea care există aici. Rezervația Biosferei Dana include nu mai puțin de patru zone biogeografice: mediteraneană, irano-turaniană, saharo-arabă și sudaneză, ceea ce face din ea un refugiu pentru sute de plante, păsări, mamifere și specii de reptile.
Ai șansa de a descoperi specii de animale care trăiesc doar aici, precum și multe tipuri de plante. Unde mai adaugi că peisajul este superb?






5. Jerash, cel mai bine conservat oraș greco-roman
Lecția de istorie nu se oprește! De altfel, ce ar fi istoria fără contribuția romanilor? Cu o istorie de peste 6000 de ani, acest oraș a stat ascuns sub nisipurile mișcătoare ale Iordaniei, fiind descoperit abia în 1920. Orașul celor 1000 de Columne sau Pompeiul Orientului, cum mai este numit Jerash, reprezintă o adevărată comoară.
Temple închinate zeilor străvechi, străzi pavate și coloane înalte, piețe imense și sculpturi în piatră desăvârșite fac din acest oraș o călătorie în timp. Felul în care au fost conservate toate acestea de-a lungul a mii de ani arată un lucru cert: istoria și frumosul sunt menite să rămână.





6. Locul în care Iordania se întâlnește cu Marea Roșie
Acest loc se numește Aqaba și este poarta ta către minunata Mare Roșie, pe care am mai văzut-o cândva, dar în altă călătorie. Mai ții minte?
Indiferent de locul din care o privești, Marea Roșie rămâne un loc al relaxării complete. Apa turcoaz și clară, coralii colorați și nisipul fin îți asigură rețeta perfectă pentru o zi de liniștite.



Călătoria în Iordania a fost efectuată cu ajutorul agenției V500, care oferă un program extraordinar către această destinație. Pentru mai multe informații, accesați acest site.
Îi mulțumesc lui Eamad Ali Samahin pentru modelling-ul oferit în materialele video. A devenit unul dintre cei mai recunoscuți ghizi turistici locali cu peste 10M vizualizări pe Social Media.
În cazul în care dorești să citești mai multe informații despre Iordania, îți recomand articolele: Top 13 lucruri de știut despre Iordania (Anapedia Travel) și 10 Reasons To Visit Jordan (Aura Călătorește).
După cum vezi, Iordania are mai multe de oferit decât pare la prima vedere. E un loc al contrastelor. Între vechi și nou, între cel mai jos punct din lume și munții înalți, între deșerturi aride și ape clare, imaculate.
Ce zici, îi dai o șansă?