Ce-ți vine prima oară în minte când te gândești la Belgia? Dacă răspunsul este ,,gofre belgiene” și ,,ciocolată”, trebuie să știi că e pe jumătate corect. De ce? Pentru că Belgia e mai mult de atât. Canale care șerpuiesc molcom orașele, piețe medievale desprinse din cărțile de povești, vile gotice și catedrale grandioase – cam acestea ar fi părțile care fac din Belgia ceea ce este. O țară mică, dar cochetă, cu atracții turistice și istorie la tot pasul. Dacă îți pui în cap, poți vizita toată țara în foarte puțin timp. Dar cum timpul tuturor e limitat, ți-am pregătit top 3 orașe de vizitat în Belgia. Orașe care te vor purta ușor prin trecut și te vor face să te simți ca într-un basm.



Vacanță de poveste în Belgia. Top 3 orașe de vizitat
Înainte de a vedea ce orașe trebuie neapărat să vizitezi în vacanța ta în Belgia, trebuie să cunoaștem puține detalii despre această țară. Belgia este împărțită în trei regiuni distincte: Flandra, unde se vorbește neerlandeză, Valonia, unde vei găsi vorbitori de franceză, și, în final, regiunea Bruxelles, care este bilingvă.
Istoria Belgiei este una îndelungată, începând încă din perioada romanilor. Însă nu vom intra prea mult în detaliile istorice – știu că vrei să afli care sunt cele 3 orașe prin care urmează să te port. Dar, dacă ești cumva curios, poți afla aici mai multe lucruri despre Belgia. Până una alta, să trecem la prima noastră oprire.
Bruges, Veneția Nordului
Imaginează-ți că ești în basmul tău preferat din copilărie. Cum arată? Are străduțe înguste și pietruite? Canale pitorești care șerpuiesc orașul? Case așezate în linie ce par că sunt de turtă dulce? Dacă da, atunci e posibil ca basmul tău să fie real și să îl găsești în Bruges.
Capitala Flandrei de Vest, cum e oficial, sau Veneția de Nord, cum îi spun unii, Bruges nu trebuie să lipsească de pe lista ta de orașe turistice din Belgia. Poate e printre cele mai romantice orașe din țară, datorită specificului medieval bine conservat și al arhitecturii gotice caracteristice Nordului Europei.
Piața principală este Grote Markt, un centru plin de viață, dominat de turnul impresionant Belfry, înalt de 83 de metri. Acesta datează din secolul al XIII-lea și are în total 366 de trepte! Din vârf se poate admira o priveliște uimitoare a orașului Bruges, precum și o privire asupra clopotelor sale de carillon.



Zona centrală este ideală pentru a începe o zi de vizitare a obiectivelor turistice, cu o mulțime de clădiri istorice și nu numai. Printre cele mai importante atracții turistice din Bruges putem include multitudinea de muzee care fac din acest oraș o adevărată experiență culturală. De la Muzeul Diamantelor, unde poți admira cele mai mici detalii ale acestor pietre, până la Muzeul dedicat lui Picasso, care găzduiește peste 400 dintre lucrările sale.
Bineînțeles, cel mai important și de nelipsit este Muzeul Ciocolatei. Până la urmă, ce-ar fi Belgia fără ciocolată? Să ai în vedere și Biserica Sfânta Maria, cea mai mare structură gotică din oraș ce datează din secolele XIII-XIV, Historium Museum, Oud Sint-Janhospitaal și Biserica Sângelui Sfânt.
După cum vezi, sunt multe obiective de vizitat în Bruges. Dar sincer vorbind, orașul în sine poate fi un obiectiv turistic. De la arhitectură și până la structura străzilor, totul merită descoperit la pas.









Namur, în inima Valoniei
Din regiunea Flandra, ne îndreptăm spre Valonia. Și unde am putea poposi mai bine decât în capitala Valoniei, Namur? Nu vei vedea acest oraș în multe topuri turistice, ceea ce mi se pare o greșeală imensă. Este un oraș plin de istorie, locuri minunate de vizitat și, spre deosebire de alte orașe ale Belgiei, mult mai puțin aglomerat.
Aflată la confluența râurilor Sambre și Meuse, capitala Valoniei s-a extins treptat, de-a lungul secolelor, dincolo de zidurile cetății sale, devenind o combinație excelentă de istorie, cultură, agrement și peisaj rural.
Cetatea Namur este probabil cea mai importantă atracție turistică din acest oraș belgian. Aceasta a fost construită la confluența celor două râuri, datorită poziției defensive puternice din punct de vedere strategic. În zilele sale de glorie, Cetatea Namur a fost considerată una dintre cele mai bune din întreaga Europă. De-a lungul istoriei sale (care a început în preistorie), cetatea a fost fortăreață, castel, casă de vară a regelui, centru cultural și de agrement, stadion sportiv, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost adăugate cazărmi și fortificații subterane.
După cum îți poți da seama, acest loc abundă în istorie. Unde mai adaugi și priveliștea superbă asupra orașului si arhitectura conservată de-a lungul timpului?



După ce ai admirat priveliștea din cetate, poți să te relaxezi cu o plimbare cu barca pe căile navigabile din Namur. Nu este doar un oraș istoric, este și un oraș al apei, dată fiind poziția sa geografică. E o activitate perfectă dacă vrei să te relaxezi în timp ce admiri clădirile și peisajele din jur.
După aceea, poți să o iei la pas prin centrul orașului, pentru a descoperi tot ce îți mai poate oferi. Străzile înguste ale orașului vechi, cu case colorate din secolele XVII și XVIII, sunt perfecte pentru plimbări. Pe lângă numeroasele magazine, restaurante și cafenele cochete, vei găsi la tot pasul câte o atracție turistică ce-ți fură ochii, precum Biserica barocă Saint Loup și Catedrala Saint Aubin, construită în stil baroc târziu.
Namur se mândrește cu câteva muzee interesante, cum ar fi Muzeul Felicien Rops, care găzduiește lucrări ale artistului omonim, Muzeul arheologic cu o colecție de antichități preistorice și gallo-romane și Muzeul provincial de artă antică din regiunea Namur.
Acum că știi ce poți vizita în Namur, de unde o să începi?









Dinant, orașul saxofonului
Nu departe de Namur (30 kilometri distanță înspre sud), situat pe râul Meuse, se află un alt oraș istoric ce merită vizitat: Dinant. Un oraș mic, pitoresc, dar care îți fură instant privirea. Are acel aer instagramabil pe care mulți îl caută. Fie că vorbim de stânca impunătoare care încoronează orașul, ori de casele viu colorate cu iz medieval, Dinant are multe de oferit, chiar dacă este un oraș mic.
Un prim reper, ca și în cazul orașului Namur, este Cetatea Dinant. Dacă ești pasionat de istorie și peisaje care îți taie respirația, atunci acest loc e pentru tine. La cetate poți ajunge urcând cele 408 de trepte (te provoc!) sau cu telecabina. Priveliștea este, din nou, superbă. Ai ocazia să vezi întreg orașul, în timp ce istoria locului te înconjoară. Războaiele prin care a trecut, oamenii pe care i-a găzduit, toate aceste lucruri le vei afla în vizita ta la cetate.
Ca și în Namur, dacă vrei o plimbare pe apele liniștite ale râului Meuse, poți închiria o barcă și să te bucuri de priveliștile pe care orașul ți le oferă. O altă atracție pe care nu ai cum să o ratezi este Catedrala protopopială Notre-Dame. Este o catedrală gotică și are o clopotniță foarte interesantă, ceea ce o face unul dintre punctele de reper ale orașului Dinant. Catedrala se integrează perfect în oraș, iar interiorul său are câteva vitralii impresionante.
Știai că Dinant este orașul natal al lui Adolph Sax, inventatorul saxofonului? Ei bine, acum știi. Și acest fapt o să îți fie reamintit pe tot parcursul vizitei tale în Dinant. Cum? Prin multitudinea de saxofoane răspândite peste tot în Dinant, făcând din acest instrument un adevărat simbol al orașului. De aceea, un alt loc pe care trebuie să îl vizitezi este casa lui Adolphe Sax, transformată în muzeu.
Fiind un oraș mic, poți vedea într-o zi mai toate obiectivele turistice din Dinant. De aceea îți recomand să te bucuri de fiecare stradă, fiecare clădire și fiecare bucată de istorie pe care o găsești aici.




Probabil te miri că nu am vorbit despre Bruxelles sau Liège, orașe care mereu se află în topul vizitelor în Belgia. Chiar dacă și aceste orașe au farmecul lor, cred că merită să aruncăm un ochi și în zonele mai puțin cunoscute.
Până la urmă, cine știe ce bijuterii găsim?