Când auzi “Orașul lui Eminescu” gândul ți se duce, fără îndoială, la Iași. Nu e străin faptul că, pentru o bună bucată de vreme, Eminescu și-a dus veacul prin Târgul Ieșilor, cercetându-i străzile, parcurile și oamenii. De la falnicul său tei din Parcul Copou, până la “Plopii fără soț”, orașul poartă amprenta marelui scriitor, având un aer romantic, din vremurile apuse.
Așadar, pentru că deja ești familiarizat cu excursiile noastre de o zi, astăzi o vom lua pe urmele Luceafărului poeziei românești.
Palatul Culturii Palas Mall Palatul Culturii
Ce poți vizita în orașul lui Eminescu? Iașul este un oraș fascinant, un amestec de provincial și modern, aflat sub semnul culturii și învăluit în parfum de tei. De unde începem?
“Copacul lui Mișu din Copou”
După cum probabil bănuiai, prima noastră oprire va fi în Copou, una dintre cele 7 coline ale orașului. Aici se află, sub umbra copacilor, Parcul cu același nume, a cărui construcție a început în secolul XIX, sub domnia lui Mihail Sturdza.
Mergând pe aleile cu felinare, gata-gata să surprinzi vreo veveriță jucăușă, vei ajunge în fața celui mai important obiectiv turistic al acestui parc: Teiul lui Eminescu. “Copacul lui Mișu din Copou”, numit mai târziu de poetul Nichita Stănescu, teiul din Parcul Copou aduce cu sine peste 500 de ani de istorie! Observator al curgerii timpului și martorul tuturor poveștilor de amor; martorul poveștii lui Eminescu. Sub ramurile sale poetul se retrăgea uneori în contemplare, mistuit de amor, de unde provine și numele celebru pe care îl poartă astăzi arborele. Astăzi, în fața sa, se află bustul poetului, precum și versuri din poezia “Dorința”.
Pentru a completa vizita în Copou, merită vizitată și Grădina Botanica “Anastasie Fătu”, cea mai veche grădină botanica din România. Aici te vei pierde printre multitudinea de flori colorate, specii de plante, la care se adaugă serele foarte bine amenajate. Ce mai aștepți? Programul Grădinii Botanice îl găsești aici.
Teiul lui Eminescu
Noi vom continua excursia.
„Casa cu ferestre luminate”
Rămânem tot în Copou și ne oprim în fața Casei Pogor, astăzi sediu al Muzeului Literaturii Române. Locuința lui Vasile Pogor, prima din Iași cu iluminare electrică (de aici și numele), a constituit lăcașul de întâlnire pentru scriitorii junimiști, printre care și Mihai Eminescu. Deși momentan este închis pentru restaurare, muzeul merită văzut și pentru arhitectura sa neoclasică. Iar stând pe o bancă din fața muzeului poți vedea Statuia lui Mihai Eminescu, situată în fața Bibliotecii Universitare, un alt obiectiv turistic ce poate fi vizitat.
Mergând încă puțin poți arunca un ochi și la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, prima universitate modernă din țara noastră.
Catedrala Mitropolitană Centrul Istoric Palatul Culturii
Spre centrul Capitalei Moldovei – Palatul Culturii din Iași
Îl lăsăm puțin pe Eminescu deoparte pentru a vizita monumentul-simbol al orașului. Cei care au vizitat măcar o dată Iașul au musai o fotografie cu acest grandios palat, undeva, prin albumele lor de pe Facebook.
Palatul Culturii reprezintă o bijuterie arhitecturală, în construcția sa împletindu-se diverse stiluri, precum romantic, neogotic și neobaroc. Palatul este printre cele mai mari clădiri din întreaga țară, având o suprafață de 34.236 m2. Clădirea conține un număr uimitor de 298 de camere și un număr impresionant de 128 de ferestre. Palatul Culturii din Iași este construit pe ruinele Curții Domnești medievale a Moldovei din 1434, din secolul al XV-lea, precum și pe ruinele unui palat anterior care a stat în locul acestuia.
Pentru program și tariful biletelor poți accesa pagina oficială a Palatului.
De aici, te poți relaxa câteva momente în Grădina Publică Palas, situată între mall-ul cu același nume și Palat. Atmosfera aici este de vis – adulți, copii și animale de companie se odihnesc pe iarba verde a grădinii sau iau parte la diversele evenimente organizate, de la concerte la prezentări de modă, cinema în aer liber și multe altele!
Palatul Culturii Palatul Culturii Palatul Culturii Palatul Culturii Palatul Culturii Palatul Culturii
Fără îndoială, Iașul este un oraș al culturii. Stau drept dovadă plăcuțele cu informații afișate lângă fiecare monument istoric din oraș, gata să ne poarte în povestea lor. Iată alte câteva monumente pe care le poți vedea în centrul orașului:
• Galeriile Ştefan cel Mare
• Parcul Teatrului Naţional
• Catedrala Mitropolitană
• Primăria Municipiului Iaşi (Palatul Roznovanu)
• Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi
• Şcoala Primară Gheorghe Asachi
• Casa Dosoftei (Casa cu arcade)
Teatrul Național Iași Iași Primăria Iași Sfinții Trei Ierarhi Iași
Ne îndepărtăm puțin de centru și mergem…
Înapoi în timp – Bojdeuca lui Ion Creangă
Locul în care s-au scris poveștile și celebrele “Amintiri din copilărie” se află, aici, în Iași. Bun prieten cu Mihai Eminescu, Ion Creangă l-a găzduit pe acesta pentru o jumătate de an, în 1876. Alcătuită din două odăi, bojdeuca păstrează spiritul românesc al secolului XIX, prin elemente de decor specifice, având un aer pitoresc. Acesta a devenit primul muzeu literar din România în 1918 și se poate vizita conform programului.
Pe lângă Plopii fără soț…
În final, terminăm într-o notă romantică. Dacă mai ai timp, dă o fugă în Bucium și ai să găsești celebrii plopi din poezia eminesciană, lângă hanul “Trei Sarmale”. Seară, după o zi de vară toridă, un popas la Plopii fără soț e tot ce ai nevoie pentru a căpăta puțină liniște și, de ce nu, inspirație. Aici se regăsește bustul lui Mihai Eminescu și prima strofă a poeziei menționate:
Pe lângă plopii fără soț
Adesea am trecut;
Mă cunoșteau vecinii toți –
Tu nu m-ai cunoscut.
Deși consider că ai nevoie de mai mult timp pentru a simți cu adevărat spiritul orașului, aceste atracții sigur îți vor umple ziua și te vor face să revii, pentru a vedea mai mult. În județ se poate observa o minunată îmbinare a vieții rurale și urbane, iar atracțiile din afara și împrejurimile orașului sigur îți vor lua ochii.
Ce ai vrea sa vedem în continuare pe lângă Iași? Să vizităm Delta Moldovei sau situl arheologic de la Cucuteni? Ori minunatele palate din împrejurimi?
Lasă-ne sugestiile în comentarii și ne auzim curând!
Iași Iași Iași Teatrul Național Sfinții Trei Ierarhi
2 gânduri despre &8222;O zi în Iași, Moldova – Ce poți vizita în orașul lui Mihai Eminescu?&8221;