Orașul contrastelor și al frumuseților ascunse: Belgrad, capitala Serbiei

Te-ai întrebat vreodată ce e de văzut în Belgrad, capitala Serbiei? Probabil că nu, pentru că Belgrad nu apare pe lista de călătorie a multor oameni. Din punctul meu de vedere, e o greșeală imensă.

Belgrad e un oraș subestimat care ar trebui să primească mai multă atenție, mai ales fiind atât de aproape de țara noastră. E un oraș ideal pentru a schimba peisajul, dar și pentru a înțelege mai bine istoria zbuciumată a acestuia. Felul în care orașul a fost modelat de ani și evenimente se reflectă cel mai bine în arhitectură: noul și vechiul se îmbrățișează, formând un oraș al contrastelor din toate punctele de vedere. Un oraș ce merită descoperit.

Așadar, te-ai întrebat vreodată ce e de văzut în Belgrad? Dacă da, astăzi îți voi prezenta principalele atracții turistice din Belgrad, orașul contrastelor și a frumuseților ascunse.

Orașul contrastelor și a frumuseților ascunse

La 602 km distanță de București, 462 km distanță de Cluj și doar 148 km distanță de Timișoara, Belgrad reprezintă, fără doar și poate, un oraș accesibil locuitorilor României. Orașul unde râul Sava se întâlnește cu Dunărea. Orașul unde Câmpia Panonică se întâlnește cu Balcanii. Orașul unde vechiul cunoaște noul. Acesta e Belgrad.

Belgrad este capitala Serbiei și, totodată, cel mai mare oraș din aceasta.  Istoria n-a fost blândă cu acest oraș, întrucât a avut parte de peste 40 de asedii și prea multe întâmplări violente. Dar orașul nu s-a dat bătut și devine ușor-ușor mai cunoscut printre turiști.

Stilul brutal comunist te va întâmpina în cele mai multe locuri, dar există și zone în care te poți bucura de o arhitectură deosebită cu iz occidental, străduțe pietruite ticsite de cafenele, oameni cu voie bună, și câte altele. Așadar, lasă-mă să îți prezint principalele atracții turistice din Belgrad:

1. Catedrala Sfântul Sava

Imaginează-ți o clădire impunătoare din marmură albă care lucește în lumina soarelui. Cu punctul cel mai înalt atingând 134 de metri și întinsă pe o suprafață de 3.500 mp. Aceasta este Catedrala Sfântul Sava, poate cea mai importantă atracție turistică, religioasă și culturală din Serbia.

Este cea mai mare biserică ortodoxă din Balcani și una dintre cele mai mari din lume, având o capacitate de până la 10.800 de persoane. Biserica se remarcă prin frumusețea ei fără seamăn, prin arhitectura care fură ochii și bucură sufletul. Atât detaliile exterioare, cât și cele interioare te lasă fără cuvinte. Și, într-adevăr, pentru a descrie frumusețea bisericii, cuvintele sunt de prisos.

Un aspect interesant este legat de cupola catedralei, care a fost construită separat. Aceasta cântărește 4000 de tone, iar ridicarea ei pe acoperiș a durat 40 de zile. Așadar, după cum se poate observa, Catedrala Sfântul Sava reprezintă un loc cu atât mai grandios de vizitat.

2. Cetatea Belgradului: Kalemegdan

Cetatea este cel mai vechi monument din oraș, fiind locul în care triburile celtice s-au stabilit pentru prima dată în secolul al IV-lea î.Hr. Dacă îți place istoria, atunci e locul ideal pentru a te cufunda cu totul în poveștile cetății Belgradului. Vizita este ca o incursiune în trecut: ruinele din piatră te duc înapoi în timp, în urmă cu sute de ani.

Cetatea cuprinde, de asemenea, și parcul orașului. De aici se poate observa locul în care Dunărea și Sava se întâlnesc, așadar e o locație ideală în care să îți petreci timpul admirând peisajul și relaxându-te.

3. Piața Republicii sau cum să cunoști Belgrad la pas

Piața Republicii e locul din care poți ajunge rapid la majoritatea obiectivelor turistice din oraș, dar eu îți recomand doar să te plimbi în jur și să simți aerul local. Aici poți simți foarte bine îmbinarea arhitecturii tipice comuniste cu cea interbelică, contrastând perioade diferite din istoria orașului-capitală.

Printre cele mai frumoase cladiri de aici se află Teatrul Național și Muzeul Național, dar plimbându-te în jur vei descoperi cu siguranță mai multe locuri ascunse.

4. Strada Knez Mihailova, principala stradă pietonală

Buticuri, magazine, cafenele, galerii de artă și multe, multe altele te așteaptă să le descoperi pe această stradă pietonală plină de viață, de tineri și de frumos. Plimbă-te pe bulevardul spațios, poposește la una din cafenelele sau restaurantele din zonă și bucură-te de atmosfera colorată din jur.

Toată zonă are un aer occidental pe care deseori îl găsești în Vest, ceea ce contrastează cu mult alte părți din oraș. Fiind veche de  peste 150 de ani, această stradă este protejată prin lege, ceea ce se observă în felul în care au fost conservate clădirile.

5. Strada Skadarlija

La fel ca în cazul anterior, și această stradă reprezintă un loc ideal de promenadă și petrecut timpul, admirând ce e în jur. Culori vibrante și aranjamente de tot felul fac din acest loc unul boem, plăcut ochiului. Ticsit de magazine, restaurante și baruri, aici poți simți personalitatea tânără și frumoasă a Belgradului. Unde mai adaugi că e locul preferat de poeți și scriitori?

6. Parlamentul Sârb

Există două clădiri impunătoare la aproximativ 300 de metri de Skadarlija și de Piața Republicii: Adunarea Națională a Serbiei și Adunarea orașului Belgrad. Acestea sunt situate vizavi, lângă Piața Nikola Pašić. Aspectul este unul cu adevărat impunător, iar în vizita ta în Belgrad, călătorule, nu poți rata acest loc. Chiar dacă nu îl poți vizita efectiv, te asigur că arhitectura te va face să poposești preț de câteva minute bune. În apropiere se află frumoasa Biserică Sfântul Marc și Parcul Tasmajdan, iar Muzeul Nikola Tesla puțin mai departe.

Belgrad merită descoperit la pas și îndeaproape, cu ochi nepărtinitori și dornici de cunoaștere. Felul în care orașul a renăscut după toate incidentele trăite aici demonstrează forța pe care o are, iar amestecul de cultură, arhitectură și istorie fac capitala Serbiei una ce merită văzută.


Obiective istorice gata să fie vizitate, străzi pline de viață și oameni cu sufletul cald, toaste acestea așteptând să fie descoperite de către tine. Tu ce spui, ai în plan să vizitezi Belgrad acum, știind ce lucruri îți poate oferi?

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns