Palatul Mogoșoaia

Plimbare de Weekend lângă București – Palatul Mogoșoaia 

Capitala poate deveni obositoare. Freamătul constant, îmbulzeala și mai ales traficul îți fură zilnic din energie și îți pun la încercare nervii. Nu dispera! Dacă simți nevoia de deconectare, am pregătit un loc pentru tine aflat la doar 15 km distanță de București, la Palatul Mogoșoaia.

Așa că, haide să lăsăm puțin Capitala și să ne încărcăm bateriile!

Plimbare de Weekend lângă București la Palatul Mogoșoaia

Bun, acum că nu mai stai în trafic pe Magheru putem să ne concentrăm pe acest obiect turistic ce atrage zeci de turiști români,  dar și străini.  Înainte de orice: Cum ajungi la Palatul Mogoșoaia?

Cea mai simplă variantă e să iei metroul până la stația Parc Bazilescu (magistrala 4), iar de acolo autobuzele 304, 460 sau 697. Toate te vor lăsa chiar în fața destinației! Altă variantă este cu mașina personală, ieșirea din oraș făcându-se pe Calea Griviței.

Despre Palatul Mogoșoaia

Părăsim Capitala și ne îndreptăm spre fosta reședință a unei vechi familii aristocratice românești, construită pe la 1700. Palatul Mogoșoaia este unul dintre cele mai bune exemple ale stilului arhitectural renascentist românesc (stilul brâncovenesc). Acesta îmbină elemente arhitectonice bizantine, venețiene și otomane. Cu pasaje înguste și scări în spirală, palatul în sine nu este impunător, ci mai degrabă confortabil și cochet.

Conacul din cărămidă roșie a fost construit între anii 1698 și 1702 din dorința lui Constantin Brâncoveanu, fascinat de frumusețea locului. Numele Palatului provine de văduva boierului care a vândut pământul domnitorului: boierul Mogoș. În fapt, Palatul Mogoșoaia este un complex mult mai întins, pe o suprafață de 36 de hectare. Acesta e alcătuit din mai multe obiective ce merită fiecare, pe rând, vizitate

Intregul complex cuprinde:

• Palatul propriu-zis
• Casa de oaspeți (vila “Elchingen”)
• Fosta bucătărie brâncovenească (cuhnia)
• Ghețăria
• Biserica ”Sfantul Gheorghe” , prima construită pe acest domeniu în 1688
• Serele Mogoșoaia
• Cavoul familiei Bibescu

Toate acestea reușesc să te poarte înapoi în timp. Departe de oraș și înconjurat de natură,  Palatul Mogoșoaia este destinația perfectă de weekend!

Suișuri și coborâșuri

În cei 323 de ani ai existenței sale, obiectivul nostru de lângă București a avut parte de un parcurs anevoios. După decapitarea lui Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi de către otomani în 1714, palatul a fost confiscat de turci. Parcursul său a arătat cam asa: palat-han-palat.

Distrus în timpul războaielor vremii, refăcut apoi din dorința de frumos,  Palatul Mogoșoaia poartă amprenta vremurilor. “Renașterea” sa are loc cu ajutorul Marthei Bibescu, care s-a ocupat de restaurarea locului, lăsându-ne ceea ce vedem astăzi. În 1912, Martha Bibescu devine protectoarea palatului, după ce îl primește ca dar de nuntă. O personalitate importantă a vremii, ea finanțează complicatul proces de restaurare, care începe înainte de Primul Război Mondial și se încheie în 1935.

Eforturile ei sunt principalul motiv pentru care acest loc încă este o destinație turistică lângă București. De asemenea, pentru ea a fost extrem de important ca toate schimbările să respecte moștenirea și adevăratul stil brâncovenesc. Astfel, nu a intervenit cu elemente noi asupra construcției, conservând tradiția.

Activități la Palatul Mogoșoaia

O să fiu puțin subiectiv, dar acest loc este visul oricărui fotograf! Fie că te decizi să fotografiezi fațada palatului, sculpturile leilor sau lacul, te asigur că fiecare cadru are propria  magie. Că veni vorba de lac! Dacă ceea ce cauți nu este istoria locului, ci doar o oază de liniște, tot ai nimerit bine. Palatul se oglindește cu nostalgie în lac, privindu-și, parcă, trecutul. Plimbă-te pe aleile parcului, oprește-te și admiră crinii și trandafirii din grădină. Cine știe, poate prinzi și un curcubeu! Simți cum te cuprinde liniștea? Deja ai uitat de semaforul ăla interminabil!

Pe timpul verii aici te poți bucura de diverse evenimente, de la proiecții de film, la concerte și spectacole de teatru. Ești mai sportiv de fel? Poți juca tenis de câmp ori să iei un curs de caiac sau stand-up paddling. După toate acestea, sigur ți se va face foame. Ai doua variante: restaurantul din curtea interioară ori un picnic/grătar în zona amenajată. Vino singur, ori adu-ți prietenii sau familia. Pentru fiecare există ceva potrivit!

Dacă te-a prins iarna citind, nu te descuraja. Vizita acestui loc este cu atât mai desprinsă din basme în timpul iernii. Atunci când bătrânii copaci au crengile încărcate de zăpadă, iar tot palatul e acoperit de un văl alb-argintiu. Tot aici se organizau târguri de Crăciun, dar verifică, întâi, situația epidemiologică!

Pe urmele marilor personalități 

În cele 3 secole de când există,  Palatul Mogoșoaia a găzduit zeci de personalități pregnante ale vremii: de la regii Carol I și Ferdinand,  la Charles de Gaulle și Winston Churchill. Astfel, între zidurile palatului încă se păstrează aerul balurilor și întâlnirilor de la începutul secolului XX.

Ce părere ai? Weekend-ul următorul lasă în urmă Capitala și relaxează-te! Află despre istoria impresionantă și dramatică a palatului, admiră stilul arhitectural românesc și bucură-te de o plimbare în frumoasa sa grădină!

Fă niște poze și împărtășește-le cu noi!

Secțiunea de comentarii e numai a ta.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns