Casa Pelinica

România tradițiilor: Descoperă Casa Pelinica din Fundata

Te-ai întrebat vreodată cum trăiau străbunicii tăi? Cum le era casa, cum erau amenajate odăile? Cum își petreceau zilele? Ei bine, până când vreo tehnologie superavansată o să ne poarte cu totul în trecut, am o soluție pentru tine. O cazare împrejmuită de munți, cocoțată pe vârful drumurilor sinuoase din Transilvania și gata să îți arate tradițiile românești. Astăzi mergem pe urmele străbunicilor la Casa Pelinica!

Mergem în comuna Fundata,  comuna românească aflată la cea mai înaltă altitudine din țară: 1360 de metri. Aici, unde Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului se întrec în frumusețe,  străjuind de o parte și de alta Fundata,  se află Casa Pelinica.

O casă a timpului trecut, o casă a tradiției, o casă a oamenilor. Ajuns aici, timpul se oprește. Stă pe loc, rămas undeva pe la finalul secolului XIX, căci atât de veche este cazarea noastră de azi. Munții se ridică dimineața prin ceața groasă, iar aerul îți umple plămânii cu miros de România. Se spune că aici, în Fundata, aerul e cel mai curat. O fi așa? Cred că trebuie să stăm câteva zile să vedem!

Dacă nu îți cureți plămânii, sigur îți vei curăța sufletul, aici. Fie cu un pahar bun de țuică, o mâncare tradițională ori cu priveliștea desprinsă din basme. Tu alegi! Haide să vedem ce are de oferit, mai exact, Casa Pelinica.

Descoperă Casa Pelinica 

Situată pe acoperișul României, accesul la Casa Pelinica nu se poate realiza în întregime cu mașina. Da, ai auzit bine, cititorule! Dacă te prinde iarna acolo, fă bine și pune-ți cea mai rezistentă pereche de bocanci, căci ai 300 de metri de parcurs de la parcare la cazare. Pare puțin, ce-i drept, dar adaugă câțiva metri buni de zăpadă. Mai e așa ușor?

Fiecare anotimp are farmecul ei, aici, la Casa Pelinica. Vara poți să te bucuri de vremea răcoroasă și dealurile înverzite,  iar iarna să admiri omătul care acoperă munții.

Deconectează-te! Și o spun în modul cel mai practic, nu doar metaforic. La Casa Pelinica nu ai Internet, nici TV (dar găsești conexiune 4G). Deci, story-ul de pe Instagram mai are de așteptat! 😉

Acum, să trecem la chestiuni mai practice.

Capacități de cazare

Casa Pelinica, o reprezentare autentică a stilului tradițional românesc, atât prin arhitectură,  cât și prin decor, se închiriază integral și dispune de două camere.  Intrarea în locuință se realizează printr-o tindă mediană care comunică cu cele două încăperi. Avem, pe de o parte, Odaia Mică (camera de locuit), iar pe de altă parte, Odaia Mare (un fel de living room).

Odăile sunt utilate cu câte doua paturi single, baie și bucătărie. Bucătăria, deși este utilată cu accesori moderne (prăjitor de pâine, filtru de cafea, frigider mic, plită electrică), reușește să îmbine tradiționalul cu contemporanul prin design-ul adoptat. Aici se regăsește, de asemenea, încă un pat.

Nu trebuie să îți faci griji nici de încălzire iarna. Casa Pelinica are încălzire electrică într-una dintre odăi,  baie și bucătărie, iar în cea de-a doua odaie te poți bucura de o sobă de teracotă. Ca la bunica acasă!

Poate vrei sa te răcorești vara sau să te lupți cu iarna geroasă la poalele munților. Încălzește-te la sobă,  admiră ornamentele de pe pereți sau bea un ceai pe prispă.

Că tot veni vorba de ornamente: Ce face Casa Pelinica așa specială? Sigur, este amplasarea și priveliștea de vis, sunt gazdele care te primesc cu căldură, dar mai e ceva: decorul.

România tradițiilor la Casa Pelinica

Aici poți descoperi România tradițională, în cea mai bună formă a ei. De la mobilier, la accesorii, toate simbolizează ceva și au o poveste. Chiar și specificul odăilor este unic.

Odaia cea mică e compusă din paturi de lemn, măsuță cu scaune joase și un bildar pentru vase. Pereții sunt ornamentați cu țesături, care mai de care mi colorate și complexe. Frumoasele ștergare își găsesc locul și aici.

La fel, Odaia Mare are caracteristicile ei, îmbrăcând un aspect de sărbătoare. Se remarcă aici masa mare, lada de zestre, piese de port popular și țesături decorative. Sunt prezentate tot felul de unelte, pentru a arăta diversitatea vieții rurale: creșterea animalelor, agricultura, dar și lucrul la pădure.

În această cazare din Fundata, descoperi, într-adevăr, o Românie a tradițiilor. Culorile Casei Pelinica îți rămân întipărite pe retină, iar sentimentul dat de acest loc, în suflet.

Dacă vrei să trăiești experiența unică de aici, poți rezerva pe pagina Casa Pelinica.

Ce atrage mai mult la această cazare? Oamenii care au grijă ca șederea ta să fie de neuitat, mâncarea proaspătă sau priveliștea?

Te invit să descoperi singur, la Casa Pelinica în natură,  în liniște, în România.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns