salt mine entertainment park with hanging led lamps and various attractions

Salina Turda, universul subteran. Ghid turistic și curiozități.

Salina Turda e locul de unde tu, înfocat fan al lui Jules Verne, îți poți începe propria „Călătorie spre centrul pământului”. Cum, te întrebi? Lasă-mă să îți fiu ghid pentru câteva minute în universul subteran.

Dacă excursia de o zi în Cluj-Napoca ți-a făcut plăcere,  atunci e timpul să descoperi ce se află la doar 40 km distanță.

Salina Turda este o atracție turistică de o frumusețe de nemăsurat. Ce este mai exact? Un ansamblu de mine de sare, care de-a lungul secolelor a avut diverse roluri. De la cea mai importantă mină extractivă din Transilvania, la adăpost antiaerian în timpul Celui De-al Doilea Război mondial, până la… depozit pentru brânză în perioada comunistă. Începând cu anii ’90, în schimb, mina s-a transformat într-un obiectiv turistic, servind deopotrivă ca parc de distracții, dar și centru de tratament.

Așadar, cum ajungi la Salina Turda?

Nimic mai simplu! Pornind din Cluj vei găsi autobuze până la Turda, iar de acolo tot ce mai rămâne e un scurt drum.

Odată ajuns, vei coborî spre adâncuri cu ajutorul unui lift. Ce e uimitor la această locație este faptul că, deși e atestată încă din perioada romanilor, sentimentul transmis de salină este unul futurist, aproape desprins dintr-un film science-fiction. Pornind de la lumini, de la textura pereților de sare și de la stilul minimalist, ai spune că ai călătorit în viitor.

Acum, încotro?

Există șansa să te simți copleșit de imensitatea Salinei, neștiind de unde să începi. Salina este compusă din mai multe mine, fiecare având propriile sale particularități.  Printre cele mai interesante sunt:
• Mina Terezia
• Mina Rudolf
• Sala ecourilor
• Altarul
• Galeria Franz Josef

Pentru a evita riscul de a te rătăci, ți-am pregătit o experiență foarte faină de tur ghidat.
Vom parcurge împreună fiecare mină a Salinei, acompaniată de elemente de istorie, legendă, dar și scurte povestioare amuzante.

Rezervă chiar acum un tur privat pentru Salina Turda!

Dacă încă nu ești sigur că vrei să te aventurezi în subteran, ți-am pregătit niște curiozități care sigur te vor convinge să vii.

Cum s-a format, de fapt, Salina Turda?

Pentru a răspunde la această întrebare e necesar să facem o incursiune în timp. În urmă cu milioane de ani, în preistorie, Transilvania pe care o știm astăzi era acoperită în totalitate de o mare. Timpul și-a urmat cursul firesc, iar marea a început ușor-ușor să se evapore, în urma ei rămânând, ei bine… sarea.

Un strat gros de apriximativ 400 de metri,  modelat apoi de către oameni.

La ce adâncime se află Salina Turda?

Asemănarea cu romanul lui Jules Verne nu a fost în van.

Poate nu se află tocmai în centrul pământului, dar Salina se bucură de o adâncime de 120 m!
Această caracteristică o face minunat de vizitat vara, când căldura marilor orașe devine insuportabilă. Temperaturile în salina nu depășesc 10-12 grade Celsius, deci nu uita să îți iei o haină groasă!

Ce poți face în subteran?

Cea mai mare atracție a Salinei se află în mina Terezia: un lac subteran cu o adâncime de 6 metri, având în centrul său o insulă formată din sarea reziduala. Experiența devine cu atât mai interesantă prin faptul că debarcaderul permite închirierea unor bărcuțe. Senzațiile trăite aici sunt cu adevărat dintr-o altă lume, iar aerul, după cum spun experții, este cel mai curat. O încântare pentru ochi și plămâni!

Dacă vii împreună cu familia, mina Rudolf este perfectă pentru cei mici! Aici ai posibilitatea de a alege dintre diferite activități: de la bowling, la ping-pong, biliard, tenis de masă și parcuri cu tobogane. Tot aici se găsește un amfiteatru cu aproximativ 200 de locuri și scaune încălzite electric. Dacă ești norocos, poți participa la tot felul de evenimente: concerte, piese de teatru și proiecții de film.

În final, pentru a încheia într-o notă istorică, solemnă, trebuie să vezi Sala Crivacului. Ce este acela un crivac? Ei bine, este un utilaj de extracție care funcționa prin forța cailor. Scopul său era facilitarea transportului pe verticală a sării din mina Rudolf. Fascinant este faptul că acest utilaj s-a păstrat în stare intactă de când a fost construit, în secolul XIX. Astfel, este singurul mecanism de acest fel din Europa conservat în locul în care a fost folosit.

Acestea nu sunt toate informațiile despre Salina Turda! Ci doar o mică parte, restul fiind oferite în timpul turului pe care sper că l-ai rezervat deja. Vei afla atunci de ce „Scara bogaților ” se numește așa, care este legenda Altarului și minunea „ciungului” plus multe, multe altele.

Programul de la Salina Turda poate fi găsit aici, iar prețul biletelor și achiziționarea lor online aici.

Ce părere ai? Vrei sa afli mai multe?
Aștept cu nerăbdare experiența ta în secțiunea de comentarii, și nu uita să mă contactezi pentru alte detalii!

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns