Liniște și pace. Obiectivul nostru, al tuturor, atunci când vrem o vacanță care să ne deconecteze de frenezia orașelor aglomerate. Și ce loc este mai potrivit decât un mic oraș de pescari, înconjurat de ape și legende? Un loc în care găsești deopotrivă atracții turistice, dar și o natură gata să te cucerească.
Ai ghicit, azi mergem în Delta Dunării!
Vino cu mine în Sulina, locul de poveste unde Dunărea întâlnește Marea Neagră!
Delta Dunării Plaja Sulina Portul Sulina Plaja Sulina Delta Dunării Brațul Sulina Plaja Sulina Delta Dunării Brațul Sulina Pădurea Letea Delta Dunării
Sulina – Orașul celor 6 străzi
Oricât de bizar îți pare ție, călător venit din marile metropole cu străzi întortocheate, în Sulina există doar 6 străzi paralele cu Dunărea și 13 artere perpendiculare. E un oraș mic, cu o populație de aproximativ 3500 de locuitori, ceea ce contrastează cu trecutul înfloritor din secolul XIX. Dar vom reveni și la asta în scurt timp.
Faptul că Sulina are atât de puține străzi nu este singura “curiozitate” a locului. Sulina este, concomitent și fără îndoială:
• punctul cel mai estic al României;
• orașul situat la cea mai mica altitudine, de doar 4 m deasupra nivelului mării;
• orașul înconjurat de ape, unde nu poți ajunge cu mașina.
“Cum? Fără mașină? Și cum pot ajunge la Sulina?” te întrebi, nedumerit. Nici o grijă, sunt aici să te ajut.
Orașul izolat de ape – Cum ajung în Sulina?
Pentru a vizita Sulina, tot ce trebuie să faci e să îți lași mașina în parcarea plătită din portul Tulcea, iar de acolo poți porni liniștit pe apă, cu barca. Există bărci cu vâsle, drumul având o durată mai lungă, de 4 ore, sau bărci cu motor, astfel poți ajunge în mai puțin de o oră. Aici rămâne alegerea ta. Ce pot să te asigur e că și drumul în sine e o atracție.
Odată ce urci în ambarcațiune, în spatele tău rămâne doar freamătul vieții agitate. De aici, vei fi cuprins de o stare de beatitudine și liniște la vederea apei și vegetației de pe drum. În depărtare, brațul Sulina se contopește cu cerul, devenind unul și același, iar tu vei naviga în infinit.
Ai ajuns. Simți un iz de pește proaspăt, caracteristic oricărui oraș de pescari. Arhitectura din jur e mixtă: clădiri cu aspect interbelic, mici case în stil pitoresc și unele rămășițe ale comunismului. Jur împrejur: apă.
De unde să începi?
Portul Sulina Sulina Brațul Sulina Brațul Sulina Portul Sulina
Obiective turistice de vizitat în Sulina
Pentru a înțelege pe deplin acest oraș, trebuie să facem o scurtă lecție de istorie. Promit că nu va dura mult!
Sulina a fost dintotdeauna un punct important, datorită localizării sale strategice. Deși atestată încă din secolul X în documentele bizantine, importanța ei a crescut abia în secolul XIX. De ce? În urma războiului ruso-turc, pe lângă alte prevederi, Sulina devine un port liber, scutit de taxe. Această prevedere a facilitat în mod direct evoluția comerțului maritim și a transportului, fiind un port important din Țările Române.
Tot în aceeași perioadă s-a înființat și Comisia Europeană a Dunării. Nu comisia ne interesează, ci clădirea în care a activat. Palatul Fostei Comisii este o clădire impunătoare, poate cea mai impunătoare din Sulina. Se remarcă printr-o arhitectură neoclasică, specifică timpului în care a fost construită. Aceasta se află pe strada 1 privind înspre Dunăre cu nostalgie.
Comisia Europeană a Dunării
Sulina – Orașul “Celor 4 faruri”
Din cele 4 faruri ale orașului, de departe cel mai impresionant este Farul Vechi, situat pe malul stâng al Dunării. Construit acum câteva secole de turci și dat românilor, rolul lui era de a ghida navigatorii.
Acum, însă, nu mai funcționează, fiind în schimb un monument istoric demn de admirat. Martorul evenimentelor ce-au fost, fin observator al secolelor trecute! În jurul farului poveștile oamenilor și ale piraților plutesc în aer, oferind un aer boem, de altădată.
Farul Vechi Sulina Sulina Sulina
Cimitirul multietnic – Locul legendelor cu pirați
Da, ai auzit bine, pirați! În cimitirul din Sulina, loc în care sunt înhumați oameni de zeci de naționalități diferite, există un mormânt care atrage întotdeauna privirile. Este singurul mormânt din Europa pe care se găsește semnul piraților: craniul și cele două oase încrucişate. Aici se odihnește Ghiorghios Kontoguris, un pirat grec care se asemăna mai degrabă cu Robin Hood. El nu ataca pe apă, ci pe uscat. Legenda spune că el punea pe coarnele unei vaci două felinare, pentru a induce în eroare corăbiile, atrăgându-le spre mal. Apoi, după ce navele eşuau, erau jefuite, prada fiind împărțită oamenilor săraci.
Tot în acest cimitir se regăsesc dureroase povești de dragoste, morminte ale unor oameni de renume și multe altele ce așteaptă sa fie descoperite de tine.
Comitirul Sulina Cimitirul Sulina Cimitirul Sulina Cimitirul Sulina Cimitirul Sulina Cimitirul Sulina Cimitirul Sulina Cimitirul Sulina
Alte obiective de vizitat sunt Bisericile Sf. Nicolae și Sf. Alexandru, plaja Sulina precum și în împrejurimi: Pădurea Letea, Insula Păsărilor și Brațul Sfântul Gheorghe. Pentru moment, călătoria noastră se va încheia acolo unde se termină și Dunărea: la gura de vărsare.
Întâlnirea Dunării și a Mării Negre
Pentru a vedea locul unde se întâlnesc întâlnesc două ape poți apela, ca la începutul călătoriei, la o barcă. Imaginea ce ți va așterne în fața ochilor va fi de neînlocuit! Contopirea apei dulci a fluviului cu apa sărată a mării este un spectacol de culori. Acest lucru face din gura de vărsare de la Sulina o adevărată atracție turistică.
De aici, poti merge oriunde vrei. Ce vei face în continuare? Îți vei continua peripețiile în Deltă? Sau vei merge pe litoral? Sau vizitezi insula K?
Scrie-mi experiența ta mai jos, alături de ce te fascinează cel mai tare la Deltă!
Aștept părerea ta în secțiunea de comentarii sau mă poți contacta pe pagina de contact.
Brațul Sulina Epava Eșuată Sulina Insula K Brațul Sulina Marea Neagră Plaja Sulina Delta Dunării