Târgu Jiu, orașul unde cerul e legat de pământ. Ce e de văzut?

Dacă încă nu ai apucat să vizitezi orașul lui Brâncuși, permite-mi să întreb: Ce mai aștepți?

“Coloana fără Sfârșit e aidoma unui cântec etern care ne poartă în infinit, dincolo de orice durere și bucurie artificială”, spunea Constantin Brâncuși. Astăzi o vom lua pe urmele sale, să vedem dacă e într-adevăr așa. Urmează-mă în Târgu Jiu, orașul unde cerul e legat de pământ!

Pe urmele lui Constantin Brâncuși în Târgu Jiu

Primul gând care ne apare în minte când vorbim de Târgu Jiu este, cu siguranță,  legat de marele sculptor român,  Constantin Brâncuși. Cu toate acestea, orașul cu o vechime de peste 500 de ani a găzduit și alte personalități remarcante ale României,  precum Ecaterina Teodoroiu sau Tudor Vladimirescu.

Să ne oprim puțin asupra orașului. Târgu Jiu este cel mai mare oraș al Gorjului, iar numele și-l trage de la râul care îl străbate. A fost prima oară atestat documentar de Mircea cel Bătrân, în anul 1406. Iar astăzi este cunoscut și sub denumirea de “Capitala Europeană a sculpturii”. De ce se numește așa? Haide să aflăm împreună!

Ansamblul sculptural de pe Calea Eroilor

Amprenta marelui sculptor se regăsește îndeosebi pe Calea Eroilor, amplasată de-a lungul unei axe ce taie orașul pe direcția est-vest. Monumentele de aici au atât o valoare simbolică, cât și una artistică de necontestat. Ansamblul cuprinde poate cele mai cunoscute opere ale lui Brâncuși: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, omagii aduse soldaților sacrificați în Primul Război Mondial.

Să vedem ce simbolizează fiecare în parte și de ce trebuie să le vizitezi!

1. Masa Tăcerii

Pornim de la râul Jiu cu prima atracție pe care o găsim în Târgu Jiu. Masa Tăcerii este o construcție din piatră calcaroasă, ce este caracterizată de simetrie și cicularitate plăcute ochiului. Aceasta ar reprezenta ultima masă pe care au avut-o soldații înainte de a pleca pe front, fiind un element al contemplației. 

Simbolistica nu se oprește aici: în jurul mesei se află 12 scaune în formă de clepsidră,  ce amintesc de numărul apostolilor.

De aici continuăm pe Aleea Scaunelor, în umbra copacilor, având pe ambele părți amplasate mici scaune.

2. Poarta Sărutului

La intrarea Parcului Central din Târgu Jiu se ivește ceva ce ar părea, de la depărtare, un simplu arc de triumf. Nimic mai greșit! Poarta Sărutului poartă pecetea dragostei, a unirii destinelor. Sărutul este stilizat prin cele două jumătăți ale unui cerc și sugerează triumful vieții asupra morții.

Până la urmă, ce exprimă mai bine viața decât iubirea ?

3. Coloana fără Sfârșit

De departe cea mai cunoscută capodoperă a lui Brâncuși, Coloana fără Sfârșit (numită și Coloana Infinitului) încheie ansamblul sculptural din Târgu Jiu. Chiar dacă se află la peste un kilometru distanță de celelalte două monumente, e imposibil să nu o recunoști. Fă o plimbare în parc până dai de această capodoperă!

Coloana Infinitului surprinde prin simplitatea și precizia construcției. Urmând același concept ca la Poarta Sărutului (o stilizare a sărutului în formă materială), Coloana Infinitului este o stilizare a pietrelor funerare specifice zonei sudice a României. Înălțimea coloanei ajunge la 30 de metri, ceea ce face ca Târgu Jiu să fie veșnic legat de cer. În acest fel, sufletele soldaților răpuși sunt ridicate spre cer în eternitate.

Sigur, Târgu Jiu nu se reduce doar la Brâncuși și creațiile sale, ci are mai multe de oferit. În continuare am să îți prezint alte locuri pe care trebuie să le vizitezi în Târgu Jiu,  după ce admiri creațiile lui Brâncuși.

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu

Rămânem tot în ideea omagierii eroilor și cu această atracție turistică. Cum ziceam mai sus, Târgu Jiu ne-a dat multe personalități pentru a ne mândri. Ecaterina Teodoroiu a fost o eroină din Primul Război Mondial. A lucrat întâi ca asistentă medicală pe front, iar apoi s-a înrolat efectiv în armata română. Grație meritelor de pe front a fost ulterior numită în funcția de sublocotenent.

Pentru a afla mai multe despre ea, poți vizita, de asemenea, Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu,  aflată pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu nr. 270.

Fântâna Samboteanu

În zona centrală a orașului Târgu Jiu se află această amintire a trecutului, o fântână ce datează încă din secolul XVIII. Culorile, dar și forma ei oferă o imagine interesantă, o legătură între trecutul și prezentul orașului.

Muzeele din Târgu Jiu

Muzeul de Istorie si Arehologie “Alexandru Stefulescu” sau Muzeul de Arte. Pe oricare ai alege să îl vizitezi, experiența va fi deosebită. Cel dintâi se găsește într-o clădire istorică construită în secolul XVIII și reprezintă o bună incursiune în trecut. În cel de-al doilea îți vei satisface nevoia de artă, întrucât găsești lucrări ale unor artiști celebri, precum Margareta Sterian, Gheorghe Petrașcu sau Iosif Keber. Tu pe care vrei să îl vizitezi întâi?

Centrul orașului Târgu Jiu

Ce poate descrie mai bine esența unui oraș decât centrul său istoric? Clădirile vechi de sute ani, arhitectura din diverse perioade, toate acestea fac din centrul orașului Târgu Jiu un obiectiv turistic în sine.

Ia-ți o cafea (sau ceai) și plimbă-te pe strada Tudor  Vladimirescu, o expoziție în aer liber a ceea ce este Târgu Jiu. Printre monumentele istorice mai interesante se regăsesc Palatul, Administrativ, Primăria sau Casa Barbu Gănescu, pe care te las să le descoperi singur.

Împrejurimile

Știu, nu e tocmai în oraș, dar dacă stai mai multe zile în Târgu Jiu, de ce să nu arunci un ochi la ce e în jur? Fă o drumeție în Munții Părâng, descoperă  Peștera Muierii, Cheile Sohodolului sau Pădurea Colorată! Ori, dacă tot vine iarna, pune-ți schiurile în picioare și mergi în stațiunea Rânca, la doar 60 km de Târgu Jiu. Este aproape și orașul Craiova despre care ai citit într-un articol anterior.

Acum știi de ce Târgu Jiu este orașul unde cerul e legat de pământ, dar nu numai. De la minunatele creații ale lui Brâncuși, la istoria străzilor și a monumentelor, până la împrejurimi, Târgu Jiu e un oraș ce merită vizitat cel puțin o dată.

Tu ce părere ai, îi acorzi o șansă?

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Un gând despre &8222;Târgu Jiu, orașul unde cerul e legat de pământ. Ce e de văzut?&8221;

Lasă un răspuns