Ai simțit vreodată cum casele pe lângă care treci se uită la tine? Ai mers prin pasaje secrete? Sau ai văzut cel mai vechi restaurant din România? Dacă nu, trebuie neapărat să vizitezi Sibiul! De la Biserica Evanghelică la Podul Minciunilor, Sibiul este bucățică de oraș medieval de care oamenii se îndrăgostesc iremediabil. Vrei să vezi și tu de ce? Urmează-mă acolo unde casele au ochi, în Sibiu!



Transilvania medievală: Despre Sibiu
Sibiul este una dintre cele 7 cetăți medievale colonizate de sași în secolul XII, alături de Brașov, Bistrița, Cluj, Mediaș, Sighișoara și Sebeș. Două secole mai târziu, era deja un centru comercial important, cu 19 bresle. A devenit rapid principalul oraș german din Transilvania, cunoscut ca fiind cel mai estic loc cu cultură vest-europeană, aspect văzut și în zilele noastre.
Unul dintre primele lucruri pe care oamenii le observă atunci când vizitează Sibiul este farmecul său medieval. Turnurile, scările și pasajele înguste din centrul medieval, combinate cu casele colorate, bisericile fortificate și clădirile vechi de secole dau vizitatorilor senzația că se întorc în timp, bucurându-se în același timp de toate avantajele prezentului.



Ce poți vizita în Sibiu?
1. Ochii Sibiului: Casele care te privesc
În Sibiu casele prind viață! Dacă te simți urmărit în timp ce te plimbi pe străzile orașului, ești cu totul îndreptățit. Totuși, de ce au casele din Sibiu acei “ochi”?
Acestea sunt case construite între secolele XV-XIX cu ferestre de acoperiș mici și înguste. Din punct de vedere tehnic, aceste ferestre au fost destinate ventilației podurilor, dar uitându-te dinspre stradă, dau senzația unor ochi care te privesc iscoditor. Se spune că localnicii obișnuiau să creadă că spionii sau trădătorii urmăreau oamenii de la ferestre și îi turnau. O fi așa sau nu, “Ochii Sibiului” rămân un simbol iconic al orașului, așadar fă măcar câteva poze!



2. Prin Orașul de sus și Orașul de jos
Centrul istoric al Sibiului este împărțit în două părți: Orașul de Sus și Orașul de Jos. Orașul de Sus a fost zona în care locuiau sașii din Evul Mediu. Aici se găsesc cele trei piețe importante ale Sibiului (Piața Mare, Piața Mică și Piața Huet ), precum și Turnul Sfatului.
Orașul de Jos a fost zona în care locuiau românii de rând. Din Orașul de Sus se poate coborî pe poteca de la Podul Minciunilor, dar mai faine sunt Pasajele. Acestea sunt scări medievale care fac legătura între cele două orașe, cea mai frumoasă fiind “Pasajul Scărilor”.



3. Piața Mare, inima Sibiului
Am vorbit despre “Ochii Sibiului”, de ce să nu vorbim și despre inima sa?
Piața Mare se află în centrul orașului, cu numeroase cafenele și restaurante unde, într-o zi călduroasă, poți sta afară și privi oamenii care trec. (sau casele care privesc oamenii) Pe vremuri, aici se organizau execuțiile publice, în timp ce în zilele noastre, este un loc perfect pentru festivaluri și concerte, fiind cea mai mare Piață din Sibiu.
Tot aici se întâlnesc o serie de monumente și atracții turistice, precum: Palatul Brukenthal, Casa Hecht, Casa Lutsch, Casa Generalilor, Casa Haller, Casa Weidner, Casa Albastră, și Biserica Romano-Catolică.
Ție care ți-a plăcut mai mult?



4. Turnul Sfatului sau cum să ai o priveliște asupra orașului
Lângă biserica romano-catolică se află Turnul Sfatului, unul dintre monumentele reprezentative ale Sibiului care conectează Piața Mică de Piața Mare. Turnul datează încă din secolul XIV, fiind reconstruit în secolul XVI.
Pentru a ajunge la ultimul etaj, ai de urcat doar 141 de trepte! Par multe, dar te asigur că la final nu vei regreta. Odată ajuns la ultimul etaj poți admira centrul medieval al orașului, simțind cel mai bine esența orașului Sibiu. Detalii despre programul de vizitare și tarife ai să găsești aici.

5. Piața Huet, inima vechii cetăți
Piața Mare nu este singura piață importantă din centrul Sibiului. De fapt, mai sunt încă două, la doar câțiva pași distanță, ambele situate una lângă cealaltă.
Piața Huet a fost construită pe traseul primei incinte fortificate a Sibiului, pe la sfârșitul secolului XII. Este, de asemenea, locul unde se află Catedrala Evanghelică Luterană, unul dintre principalele obiective turistice din oraș. Construcția bisericii a început în secolul XIV, fiind printre cele mai vechi clădiri gotice din Transilvania. Înălțimea acesteia e de 73,34 m, situându-se după cea din Bistrița. De altfel, “lupta” dintre înălțimile celor doua biserici datează de secole întregi, de când sibienii au fost păcăliți de bistrițeni.
Nu rata nici acest obiectiv! Din turnul bisericii poți observa întregul oraș în miniatură, panorama fiind superbă.



6. Piața Mică și Podul Minciunilor
Piața Mică din Sibiu e locul perfect dacă Piața Mare ți s-a părut prea aglomerată. Plină de case vechi, colorate care te privesc, dar și de cafenele moderne, Piața Mică e locul perfect pentru a te relaxa și a admira arhitectura din jur.
Tot în Piața Mică se găsește un alt simbol al Sibiului, anume Podul Minciunilor. Acesta e primul pod de fontă construit vreodată în România (în 1859, data fiind inscripționată pe el).
Un astfel de nume aduce după sine legende palpitante. Piața Mică a fost folosită pentru pedepsele specifice perioadei medievale: execuții prin decapitare, spânzurare sau închiderea victimelor într-o cușcă. Se spune că podul a fost folosit și pentru a pedepsi oameni (în special mincinoșii). Astfel, dacă se spune o minciuna aici, podul începe să se miște incontrolabil, iar cel care minte este aruncat de pe el.
Nu recomand să testezi legenda! Pentru siguranța ta, fii sincer când traversezi podul.

7. La o bere cu Mihai Viteazul în cel mai vechi restaurant din România
Da, da, ai auzit bine. Acest loc nu apare mereu pe listele de atracții turistice, așa că m-am gândit să te surprind. Restaurantul se numește Butoiul de Aur și datează tocmai din anul 1542, fiind cel mai vechi restaurant de pe teritoriul țării. Îl poți găsi în Pasajul Scărilor și nu ai cum să îl ratezi, prin arhitectura specifică secolului XIV. Unele legende spun că aici ar fi luat masa chiar Mihai Viteazul, înainte de bătălia de la Șelimbăr, însă acest fapt nu este consemnat de istorici. Chiar și asa, nu ezita să arunci un ochi aici!
Îți recomand o cazare superbă în centrul istoric, The Transylvanian Apt care are un design de arhitectură tradițională transilvăneană.
Sigur, Sibiul nu se rezumă la cele prezentate mai sus, ci este mult mai complex și spectaculos. De aceea, fie că vrei să vezi casele care te privesc, ori cel mai vechi restaurant din România, Sibiul este destinația perfectă pentru tine.
Dacă ai și alte sugestii, sunt gata să le citesc în secțiunea de comentarii!


