Vacanță de vis în Creta: Rethymno, orașul cu iz venețian

Cum îți sună plimbări nesfârșite pe plajă, promenade pe alei înguste, ticsite de cafenele și buticuri? Iar în plimbările tale să fii întâmpinat la tot pasul de istorie și legende, în timp ce marea albastră îți face cu ochiul, iar liniștea îți inundă sufletul. Să mai adaug și un apus cretan, și sigur te-am câștigat! Probabil deja te-ai prins că destinația în care vreau să te port azi e Grecia. Dar oare unde anume în Grecia, te întrebi? Haide să îți prezint cum poți avea o vacanță de vis în Creta.

Într-un loc poate nu la fel de popular ca altele din Grecia, dar la fel de spectaculos. Un loc mai liniștit, parcă ancorat în timp. Un loc cu iz romantic și aer venețian, cu clădiri medievale și oameni cu sufletul cald. Acest loc se află pe insula Creta și poartă numele de Rethymno. O vacanță liniștită, fără griji, și plină de frumos.

Vacanță de vis în Creta: Rethymno, orașul cu iz venețian

Situată la granița a trei continente, Asia, Europa și Africa, Insula Creta este cea mai mare insulă grecească. Aceasta se bucură nu numai de influența popoarelor care au străbătut-o, ci și de un relief superb, care îmbină munți înalți și stâncoși, golfuri, dar și niște plaje care îți taie răsuflarea. Creta este împărțită în 4 prefecturi: Chania, Rethimno, Heraklion si Lassithi. Iar noi, după cum probabil intuiești, mergem în prefectura Rethimno, a cărei reședință este Rethymno și în zona Heraklion.

Odată ajuns aici, te va întâmpina un aer liniștit și domol, acompaniat de peisaje desprinse din picturi venețiene. Bastion al venețienilor de demult și ocupat apoi de turci, Rethymno păstrează aproape intact stilul arhitectural din trecut, alături de influențele pe care le-a primit de la popoarele ce au trecut pe aici. Ce zici, vrei să îl descoperim mai îndeaproape? Haide să îți prezint principalele atracții turistice pe care le poți vizita în orașul cretan Rethymno.

1. Centrul vechi al orașului

De unde să începi descoperirea unui nou oraș, dacă nu chiar din centrul vechi? Aici e locul ideal pentru a începe acele plimbări nesfârșite de care îți ziceam la început. Și, de ce nu, să înțelegi mai bine istoria orașului. Rethymno combină confortul unui oraș mare cu frumusețea unui oraș vechi. Străduțe pietruite și înguste, case cu obloane de lemn, felinare ce luminează seara și un aer pitoresc cretan sunt elementele care te vor captiva cu siguranță. Orașul vechi amestecă arhitectura în stil venețian cu influențele dominației otomane.

Republica Venețiană a cucerit Creta în 1204, motiv pentru care majoritatea orașelor și satelor păstrează încă trăsături arhitecturale distincte. Imperiul Otoman a pus mâna pe oraș în 1648, ocupând Creta până în 1898. Acesta este motivul pentru care vei găsi îmbinarea de stiluri de care îți ziceam mai sus. Îmbinare care face din oraș ceea ce este: un oraș romantic, cu iz venețian și aer provincial. Plimbă-te liniștit pe străzile orașului și admiră arhitectura din jur. Oprește-te la o cafenea și relaxează-te sau cumpăra un suvenir celor dragi. Te asigur că nu vei regreta.

2. Fântâna Rimondi

Ți-ar plăcea să bei apă dintr-o fântână istorică, veche de sute de ani? Dacă da, încă nu e momentul să părăsim centrul vechi al orașului, căci aici întâlnim următorul reper: fântâna Rimondi. Pentru a o vizita, va trebui să mergi pe jos până în piața Platanos, chiar în centrul vechiului oraș venețian.

Fântâna a fost construită de unul dintre rectorii orașului, A. Rimondi, în 1626. Ea a fost folosită pentru a acoperi parțial necesarul de apă potabilă din orașul vechi. Te invit să îți potolești setea aici. Iar ca un mic bonus: localnicii zic că cei care beau din fântână sigur se întorc în oraș pentru o excursie. Deci, ce ai de pierdut?

3. Fortezza, fortăreața venețiană din Rethymno

În secolul al XVI-lea, otomanii înaintau rapid în Europa, iar venețienii începeau să se îngrijoreze. Astfel, pentru a se pregăti, între 1573 și 1580, venețienii au construit această fortăreață enormă, cu bastioane solide, pentru a proteja insula împotriva invaziei turcești. Aceasta e istoria fortăreței din Rethymno, aflată în vârful dealului Paleokastro. Pe lângă istoria sa fascinantă, pot să te asigur că priveliștea e una de vis. De aici vei simți briza mării, vei putea privi orașul cretan de la înălțime, presărat cu obiective istorice.

Te poți plimba de-a lungul vechilor tranșee de apărare, printre turnuri, bastioane și porți, printre palmierii solitari. Experiența e plină de istorie, dar și de liniște. Influențele venețiene abundă, iar minaretele și moscheile cu cupole amintesc de influența turcească demult dispărută.

4. Vechiul port venețian

Plecând de la Fortezza, urmând drumul de coastă, vei ajunge la vechiul port și la far, ambele de mare importanță strategică în epoca venețiană. Împreună cu frumosul far, portul venețian este unul dintre cele mai atractive locuri de vizitat din oraș.

De ce? Imaginează-ți doar cum ai admira apele calme și limpezi, bărcuțele aflate din loc în loc, totul cuprins de un aer romantic și domol. Mai adaugă o cină la un restaurant tradițional local și ai seara perfectă. 

5. Plaja din Rethymno

Dacă te-ai săturat de istorie și vrei doar să te relaxezi după o zi plină de plimbări, plaja e locul ideal. La o scurtă distanță de centrul orașului te așteaptă o plajă de 13 kilometri, care se întinde de-a lungul coastei. Soarele cald îți va mângâia pielea, în timp ce apa răcoroasă și limpede te va răcori după o zi agitată. 

Plimbă-te pe malul mării și absoarbe atmosfera minunată din jur. Ori pune-te sub o umbrelă și relaxează-te în voie. Decizia e a ta.

Prin aceste 5 repere pe care ți le-am prezentat poți înțelege mai bine esența orașului Rethymno. Însă, dacă vrei mai mult, există destule alte locuri pe care să le vizitezi. De la muzee de tot felul, moschei și mănăstiri, cu o hartă în mână și chef de descoperiri,  totul e posibil. Printre alte atracții turistice pe care le poți vizita se află: Porta Guora, Moscheea Neratze, Muzeul Arheologic din Rethymno și Mănăstirea Arkadi.

Stațiunea Hersonissos și împrejurimile ei

Stațiunea Hersonissos este una din cele mai animate, cunoscută pentru viața de noapte. Sunt multe baruri, terase, cluburi de karaoke, deschise toate până târziu spre dimineață. Găsești plaje de tot felul, de la zone aglomerate, la plaje mai liniștite, chiar izolate, de la porțiuni cu valuri uriașe pentru amatorii de bălăceală la oaze de mare foarte calmă pentru cei care vor să înoate.

Am stat în 2 locuri superbe: Pollis Hotel și Porto Greco Village Beach Hotel, ambele All Inclusive. Felurile erau preparate în stil grecesc, nu lipsea tzatziki-ul de la nicio masă, mousakaua, preparatele pe bază de pește și nici prăjiturile delicioase. Am ales să descoper plajele și atracțiile din zona cu bicicleta.

Hersonissos este un loc turistic popular, care atrage mii de vizitatori în fiecare an. A fost descrisă drept „Riviera greacă” și a fost onorat ca oraș oficial al culturii europene în 2019. Era cunoscută în mod tradițional pentru plajele și apusurile sale, dar s-a transformat recent într-o destinație turistică populară pentru petrecăreți și pasionații de viață de noapte.

Dacă îți dorești zone mai puțin aglomerate, străduțele lăturalnice și micul port sunt excelente pentru a te relaxa.

Călătoria în Creta a fost efectuată cu ajutorul agenției Christian Tour, care oferă un program extraordinar către această destinație.

Ce spui, nu pare o vacanță de vis? Arhitectura orașului, muzeele, siturile arheologice, plajele nesfârșite de nisip și escapadele în satele din apropiere îți vor oferi o experiență culturală bogată, dar și multă, multă relaxare. Te aștept și pe tine să împărtășești experiența ta din Rethymno, orașul cu iz venețian din Creta.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns