bare tree near body of water during sunset

Vacanță în Gibraltar, punctul cel mai Sudic al Europei

Imaginează-ți: o vacanță în Marea Britanie, dar pe teritoriu spaniol.

Cum, e imposibil?! Lasă-mă să îți explic.

Aflându-se la doar 14 km de continentul African, în sudul Peninsulei Iberice, Gibraltar este un teritoriu Britanic de o incontestabilă frumusețe. Farmecul acestui obiectiv turistic natural este dată atât de poziționarea geografică, cât și de istoria palpitantă și miturile care îl înconjoară.

Ești curios?
Să începem cu o scurtă istorisire.

Cum a ajuns Gibraltar teritoriu britanic?

La începutul secolului XVIII, pe fondul așa numitului “Război de succesiune spaniolă“, englezii au profitat de slăbiciunea forțelor armate în regiunea sudică, luând în stăpânire Gibraltar prin forță. De atunci și până astăzi, vestita regiune rămâne sub emblema Coroanei.

Teritoriul cucerit este atât de mic,(cca. 6 km²), încât granița dintre Spania și Regatul Unit este de doar 1200 m. O graniță pe care o poți traversa, spre uimirea multora, pe jos. Poți trece dintr-o țară în alta doar printr-un pas! Astfel, concurează ca lungime cu frontiera ce separă Botswana de Zambia, fiind pe locul 2.

Bun, acum că ne putem da doctoratul în Istoria Gibraltarului, putem vorbi despre atracțiile turistice care îl fac o destinație atât de dorită. (curând, vei fi de acord).

Ce e așa special în Gibraltar?

Ei bine, o vacanță în Gibraltar te va duce, întotdeauna, la extreme. Îți va prezenta dualitatea lumii. Un obiectiv natural ușor de văzut din orice punct este Stânca Gibraltarului (sau cum îi zic englezii, “The Rock”).

Are o înălțime de 426 de m, poate fi accesat ori cu telecabina, ori cu un autobuz dedicat; dar nu detaliile tehnice ne interesează aici. Ceea ce ne interesează este dualismul ce ni se oferă,  de care vorbeam mai sus. Din vârful stâncii, privind spre Sud prin strâmtoarea Gibraltar se poate întrezări Coasta Africană.  Întorcându-ne înspre Nord, privim din nou spre Spania.  Iar noi, în fapt, suntem pe teritoriu britanic. Câtă ironie!

Legat de această stânca se leagă un mare mit grecesc, ce trebuie menționat.

Așadar, cum s-a format “The Rock”?

Stânca Gibraltarului împreună cu un vârf din Africa de Nord formează  “Pilonii lui Hercule”. Legenda ne spune că, în timpul celor 12 munci ale sale, Hercule a zdrobit muntele Atlas pentru a crea strâmtoarea. Astfel, Europa a fost despărțită de Africa.

O altă legendă spune că Hercule a scris pe cei doi piloni “Non-Plus Ultra” însemnând “Nimic mai departe”.  Chiar stema spaniolă poartă această inscripție, ușor modificată după descoperirea Americii în “Plus Ultra”.

Pentru mai multe informații legate de mit, puteti citi aici.

Iar pentru că am început să discutăm despre mituri și legende, iată încă unul pentru a da vacanței tale în Gibraltar un aer aparte.

Ce are specific Gibraltarul?

Zona este renumită pentru biodiversitatea sa. Vorbim, totuși, de locul în care Oceanul Atlantic și Marea Mediterană se întâlnesc. Și pentru că surprizele nu se opresc, tot aici vei întâlni ultima specie de maimuțe sălbatice din Europa, numită macac. Când spun că vei întâlni-chiar o vei face, iar cu puțin noroc (sau ghinion!) una se poate urca pe tine. Ce să mai, o experiență autentică!

Originea lor în Gibraltar e incertă : au fost aduse de mauri sau de englezi.

Ce legătură au maimuțele cu mitul de care ziceam? Ei bine, ne întoarcem pentru o secundă la istorie. (doar am zis că ne dăm doctoratul!) Legenda este născută în timpul unuia dintre cele mai lungi asedii, când francezii și spaniolii au încercat, fără succes, să ia Gibraltarul. După cum spun localnicii, cel puțin un atac surpriză a fost împiedicat de…
De cine? Ai ghicit, de maimuțe! Se spune că acestea au alertat paza de noapte, anunțând prezența invadatorilor prin agitația lor.

În final, ce părere ai? Te-am convins? Încă nu? Iată atunci câteva atracții cheie pentru călătoria ta:

• Muzeul Gibraltar
• Castelul Maur
• Pestera Sf. Mihail
• Main Street și Piața Casemates
• Europa Point

Dacă ai văzut deja aceste obiective, lasă-ne în comentarii părerea ta pe blogul Siltrips!

Iar dacă nu, maimuțele din Gibraltar sunt gata să te cunoască.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

Lasă un răspuns