Vrem o țară ca în Vest. Asta spunem când ne uităm la vecinii noștri și facem comparații mai mult sau mai puțin potrivite. Sigur, în România sunt multe de îmbunătățit, dar de ce să ne uităm mereu peste hotare? Haide să rămânem în granițele țării și să descoperim capitala Art Nouveau a României, Oradea!
În România ca-n Occident – Oradea
După ce te-ai îndrăgostit cu siguranță de Budapesta, e timpul să îți întorci privirea înapoi spre țară. Și cum poți reveni mai bine în România decât prin Oradea , situată la doar 10km de granița cu Ungaria?
Situat în nord-vestul României, orașul Oradea a reușit să înglobeze în sine influențele vestice. În mare parte neatinsă de efectele nefaste ale comunismului și de urbanizarea forțată, Oradea este membră a rețelei orașelor Art Nouveau din 2012 (alături de alte orașe europene precum Helsinki, Barcelona, Glasgow și Budapesta). Anul acesta, România este reprezentată de Oradea în TOP 10 cele mai bune destinații din Europa conform European Best Destinations.
Făcând cândva parte din Imperiul Austro-Ungar, Oradea a păstrat vie istoria, prin clădiri construite în stilurile baroc și Art Nouveau. Stilul arhitectural al orașului este, de fapt, foarte bogat, la fel ca și cultura sa, fiind un oraș multicultural cu influențe: maghiare, evreiești, germane și italiene.
Să vedem cum se reflectă toate acestea în Oradea de azi.






Top obiective turistice în Oradea
Incursiune în timp în Cetatea Oradea
Probabil simbolul orașului, Cetatea Medievală Oradea este poarta către vremurile trecute. Aceasta a fost finalizată între anii 1570 și 1618 de către arhitecți italieni renumiți și a servit drept centru religios și cultural timp de aproape cinci secole. Are o formă pentagonală, cu bastioane la colțuri și un șanț de apă, în stil renascentist italian. În total sunt 12 corpuri și 5 bastioane cu denumiri distincte: Bastionul Bethlen, Bastionul Aurit, Bastionul Crăișoru, Bastionul Roșu și Bastionul Ciunt.
Azi, Cetatea Medievală Oradea face legătura dintre trecut și prezent, fiind un important punct al evenimentelor culturale din Oradea. În interiorul ei vei găsi și Muzeul Cetății, gata să îți prezinte fascinanta istorie a locului. Pentru mai mult informații, dar și program de vizitare, poți arunca un ochi aici.


La pas prin Piața Unirii
Mai ții minte că am numit Oradea “Capitala Art Nouveau a României “? Acum e momentul să vezi de ce! Piața Unirii deține cea mai remarcabilă expoziție de arhitectură art nouveau din țară, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Ce înseamnă asta? Că plimbându-te prin centru ai să vezi tot felul de clădiri și monumente istorice, biserici impresionante și nu numai. În Piața Unirii se îmbină numeroase stiluri arhitecturale, concretizate în monumente individuale, cum ar fi Palatul Vulturul Negru, Palatul Primăriei Oradea, Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Ierarh Nicolae”, Biserica cu Lună etc.
Dar să le luăm pe rând!
Palatul Vulturul Negru
Legenda spune că în locul actualului Palat (care e, în fapt, un hotel) ar fi fost un han, “Hanul Vulturului” sau “Berăria Orașului”. Existând încă din 1714, pragul acestui han-palat a fost trecut de personalități marcante ale vremii, printre care împăratul Franz și regina Elisabeta.
Astăzi, Palatul este, de asemenea, un simbol al orașului Oradea. Clădirea cu 4 etaje amplasată pe colț aduce cu sine eleganță, prestigiu și frumusețe, fiind o adevărată bijuterie arhitecturală. Dacă ești curios și vrei să afli mai multe despre istoria ei, te invit să citești aici.





Primăria Oradea și turnul său
Primăria Municipiului Oradea este o clădire care adoptă stilul arhitectural eclectic și a fost proiectată de arhitectul Rimanoczy Kálmán Jr. Turnul Primăriei Oradea este o adevărată atracție turistică, întrucât de aici poți admira întregul oraș! De asemenea, la etajul 1 se află și orologiul care cântă la ore fixe “Marșul lui Iancu”, acesta supraviețuind celor 2 războaie mondiale. Un sfat: nu uita să iei aparatul foto, priveliștea e încântătoare!



Biserica cu Lună, unică în Europa
Un alt obiect arhitectural și religios care nu poate fi ratat este Biserica cu Lună, numită și Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Aceasta este o Biserică ortodoxă din secolul al XVIII-lea care se remarcă prin turnul său. Aici, un glob mecanic se rotește pentru a arăta faza în care se află luna. Deși poate părea destul de simplă din exterior, interiorul Bisericii cu Lună este de-a dreptul fascinant: albastrul îndrăzneț al pereților, fresce aurite și culori vibrante.


Pe Calea Republicii
Agitație. Aglomerație. Viață. Vrei să simți bătăile inimii Oradei? Această stradă pietonală are de toate, de la arhitectura care bucură ochiul, la zeci de restaurante, pub-uri și baruri în care te poți relaxa și savura o cafea. Ia o pauză și privește în jur! Aici e locul perfect în care nu numai admiri Oradea, ci o simți.
Tot aici, la intersecția cu strada Iosif Vulcan, vei găsi cea mai romantică cazare din Oradea, Vili Apartments, pentru ca experiența în Oradea să fie completă. Atâtea clădiri frumoase în jur, cum ar fi să înnoptezi într-una?
Complexul Baroc, Palatul celor 365 de ferestre
După ce ai ajuns la capătul străzii Republicii, la nici 5 minute ai să dai de acest complex arhitectural, format din 3 monumente: Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolică și Șirul Canonicilor. Acestea au fost construite pe parcursul a 100 de ani, în perioada 1750-1875.
Fiind cel mai amplu complex în stil baroc din România, dar și din sud-estul Europei, nu trebuie să lipsească din lista ta de atracții turistice! Un lucru interesant la Palatul Baroc din complex este numărul de ferestre, mai exact 365, care reprezintă zilele anului.

Deasupra orașului pe Dealul Ciuperca
Dealul Ciuperca este unul dintre punctele panoramice ale Oradei, un loc numai bun pentru relaxare. În cel mai înalt punct al dealului se poate ajunge deopotrivă pe jos, dar și cu mașina. Odată ajuns, acolo sus se află un restaurant unde te poți odihni. Cum poți încheia mai bine o zi, decât cu un minunat apus de soare în natură?

Sigur, acestea nu sunt toate atracțiile turistice pe care Oradea ni le pune la îndemână, ci doar câteva, care pe mine m-au impresionat. Ce ne demonstrează această “excursie în Vest” este că se poate și la noi. Și cum spuneam la început, este suficient să privim mai atent în România pentru a găsi astfel de bijuterii. Oradea a trecut, se pare, testul timpului și continuă să ne surprindă.
În cazul în care dorești să citești mai multe informații despre acest oraș și împrejurimile lui, îți recomand articolele bloggerilor CherryOnTheWorld: Turist în orașul meu și Romândra Orașul cel mai frumos în România.
Totodată, poți căuta o cazare și pe pagina FlatWhiteProperties care îți pune la dispoziție peste 40 de unități de cazare în locațiile populare al orașului.
Tu ce părere ai despre Oradea?












Un gând despre &8222;Top obiective de vizitat în Capitala Art Nouveau a României, Oradea&8221;