Știi deja că îmi place Clujul, cu toate atracțiile și evenimentele sale. Uneori, însă, simt nevoia de natură și deconectare de mediul citadin, de o evadare. Și tu simți la fel, dar parcă nu ai vrea să călătorești prea departe de casă și încă stai pe gânduri. Ce-ai zice de niște aer curat, peisaje pitorești și legende locale, la doar 60 km de Cluj Napoca în munții Apuseni?
Dacă încă ești nehotărât, haide să vedem împreună ce se poate vizita în împrejurimile Clujului.
Beliș – Fântânele Tanița Mărișel
De la Cluj la Munții Apuseni
Astăzi mergem spre munți, dar cu pași mici. De ce pași mici? Ca să ne oprim, să admirăm, să simțim. Natura e despre simțit, despre fuziunea perfectă dintre ea și individ, la cel mai intim nivel. Clișeic, dar și drumul are frumusețea lui, nu numai destinația!
Așadar, primul nostru pas spre Munții Apuseni ne va aduce la Lacul Tarnița, la doar 30 km distanță de Cluj-Napoca.
Lacul Tarnița, un alt fel de Loch Ness
Nu, nu e clickbait, asemănarea are baze mai mult sau mai puțin reale, dar ajungem și la asta imediat.
Atât de aproape de freamătul orașului (o oră și ceva cu mașina), dar în același timp, atât de departe de el, prin liniștea pe care ți-o oferă. Lacul Tarnița (un lac de acumulare între comunele Râșca, Mărișel și Gilău) este o destinație ideală atunci când vrei să te reconectezi cu natura, fără să ai o distanță prea mare de parcurs. De ce ideală? Fiecare găsește exact ce vrea!
Vrei să te răcorești după o zi toridă de vară? Perfect, apa din Lacul Tarnița e numai buna de scăldat! Apa îți va răcori trupul, iar priveliștea și aerul, mintea. Nu te încumeta la adâncimi prea mari, totuși! În unele locuri adâncimea este și de 70 de m. Și sigur nu vrei să dai de vreun monstru…
Bine, glumesc în mare parte, dar asemănarea dintre acest lac și Loch Ness pornește de la niște legende locale.Legende care spun că, în adâncurile Lacului Tarnița se află lostrițe de aproape 3m lungime, gata-gata să îi atace pe cei ce îndrăznesc să le deranjeze. Unii localnici ar putea povesti ore în șir despre ce și cum au văzut, dar lăsăm acestă acest mit doar ca un reminder să nu ne aventurăm la adâncimi prea mari.
Tarnița Tarnița Tarnița Tarnița Tarnița
Dacă nu ești cel mai bun prieten al apei și îți găsești refugiul în poteci bătătorite și trasee turistice, această locație încă este pentru tine. Poți alege un traseu scurt către Piatra lui Dan, punctul de belvedere. Dificultatea e ușoară spre medie, iar durata ar fi în jur de 2 ore, cu tot cu pauze.
Dincolo de drum, care va fi o plăcere în sine, priveliștea de la Piatra lui Dan este spectaculoasă. De aici poți vedea întreg Lacul Tarnița, în toată splendoarea lui. Un alt traseu, mult mai cunoscut, dar puțin mai lung (3 ore și ceva), este cel către Piatra lui Lucaci.
Ce traseu te încântă mai tare? Spune-ne părerea în comentarii și hai să mergem mai departe!
Piatra lui Dan Piatra lui Lucaci
Comuna Mărișel – Spre Împărăția lui Zamolxe
Situată în Munții Gilău, componenți ai Apusenilor, la o altitudine de 1150-1250m, Comuna Mărișel oferă acel pitoresc desprins din poveștile de demult. Aici vei găsi pensiuni și cabane gata să te inițieze în tradițiile românești și, mai ales, în bucatele specifice zonei! Nu ar prinde bine niște mâncare caldă după ce ai urcat la Piatra lui Dan?
Timpul parcă stă în loc aici. Gospodăriile răsfirate ici și colo, animalele ieșite liniștite la păscut și dealurile ce se unduiesc sub lumina soarelui te fac să uiți de orice grijă. Ca atracții turistice în comuna Mărișel ai Muzeul Satului sau Observatorul Astronomic, dar altul este locul ce atrage ca un magnet turiștii din toate colțurile României.
Ne apropiem ușor-ușor de munți, poți vedea asta uitându-te în jur. Iar dacă vrei să vezi chiar mai bine, ai de parcurs 2 km din centrul satului, pentru a ajunge la Țâcla Gravii, un alt punct de belvedere pregătit să îți încânte pupilele. Din acest loc ai o priveliște de vis asupra Defileului Răcătăului, cel mai sălbatic din Munții Apuseni, supranumit și “Împărăția lui Zamolxe“.
“Sunt deasupra lumii!” îți spui, încântat de tot ce vezi în jur, dar țin să te contrazic! Nu ne oprim, ci continuăm să urcăm până pe Dealul Arsurii, pentru o priveliște mult mai amplă. De aici, dacă te uiți atent, poți vedea orașul din care tocmai ai evadat: Cluj Napoca, dar de asemenea și Muntele Rece, Masivul Vlădescu, Rezervația Măguri-Rătăcău, și desigur, comuna Mărișel.
Mărișel Mărișel Mărișel Mărișel Mărișel
Dacă ești cucerit și vrei să mai rămâi o vreme în acest loc de basm, iată câteva locuri pe care le poți vizita lângă Mărișel: Cascada Vălul Miresei, Cheile Someşului Cald sau Peștera de Gheață Scărişoara. Iar dacă te-a prins iarna citind acest articol, nu e bai! Din 2018 s-a amplasat o pârtie de ski la Mărișel, perfectă pentru iubitorii sporturilor de iarnă.
Încă stai pe gânduri?
La poalele Munților Apuseni – Beliș și atracțiile sale
Pare-se că ajungem la finalul călătoriei noastre, cel puțin pentru moment. Această ultimă oprire nu te va lăsa mai puțin uimit, te asigur. Iar când vei face cale-întoarsă spre Cluj, vei fi cu adevărat revigorat! Așadar, ce facem în Beliş?
Întâi să facem o scurtă localizare. La doar 17 km depărtare de Mărișel, situată la poalele masivului Vlădeasa din Munții Apuseni, comuna Beliș este atestată documentar încă din anul 1369, atunci purtând numele de “Flavia Beleș”, conform Wikipedia.
Simt că această destinație nu poate fi îngrădită de cuvinte, atât de minunată este! Brazii veșnic verzi ce stau falnici jur-împrejur formează o barieră, o delimitare între lumea normală și lumea de vis ce te așteaptă aici, în Beliș. Un mic sanctuar de liniște, o oază în care să îți aduni gândurile și să devii una cu natura, una cu tine.
Poate cel mai important obiectiv turistic aici este Lacul Beliș-Fântânele, în care arborii înalți își lasă reflexia să fie mângâiată de razele soarelui. Te poți plimba cu barca pe lac, gata să nu îți mai dorești să pleci sau poți doar admira de la depărtare paradisul oferit de natură-alegerea îți aparține.
La fel de interesantă este imaginea Bisericii de sub Lac, numită și Biserica Urmanczy, ale cărei ruine pot fi observate în perioade de secetă. Aceasta apare ca o fantasmă a trecutului, ivindu-se din adâncurile lacului, gata să capteze privirile turiștilor, îndeosebi pe ale tale, cititorule.
Beliș – Fântânele Beliș – Fântânele Beliș – Fântânele Beliș – Fântânele Beliș – Fântânele Beliș – Fântânele
Ce spui, cum a fost drumul de la Cluj la Munții Apuseni? Simți că ești gata de o nouă zi? Ca un mic bonus, îți las mai jos niște atracții turistice în împrejurimile zonelor amintite mai sus, în cazul în care nevoia de natură încă zvâcnește în tine!
• Bradul lui Horea din pădurea Scorușet
• Cheile Galbenei
• Peștera Piatra Ponorului, Peștera Urșilor
• Peștera Zmeilor
• Peștera Humpleului.
Drum bun să ai, dacă vizitezi oricare dintre obiectivele de mai sus și nu uita să ne spui și nouă care ți-a plăcut mai mult.
Iar dacă mergi la Lacul Tarnița, spune-mi dacă vezi vreo lostriță!
Tarnița Tarnița Beliș – Fântânele Tarnița Mărișel Beliș – Fântânele Beliș – Fântânele
3 gânduri despre &8222;Evadare în natură – De la Cluj-Napoca la Munții Apuseni!&8221;