“Ce bine ar merge o vacanță la mare!” îți spui dornic după călătoria în timp din Bistrița. Stai puțin! Nici nu te gândi să îți iei biletul de tren spre Constanța sau să îți faci următorul plin la mașină. De ce? Pentru că aici, în județul Bistrița-Năsăud, poți avea o experiență similară. Și ghici ce: nu ai de parcurs 600+ km, ci doar 50. Astăzi vizităm Colibița.

Lacul Colibița, la mare la munte!
Ce îți poți dori mai mult decât o zi relaxantă, în mijlocul unei întinderi de apă înconjurată de munți? Ah, poate niște răcoare de care toți avem nevoie vara sau trasee de drumeție numai bune de făcut în orice anotimp! În cazul acesta, aici, la Colibița, le poți avea o toate.
Dar să le luăm pe rând!
Ce este Lacul Colibița?
Răspunsul simplu ar fi: un lac artificial, de acumulare, creat în perioada 1977 – 1991 cu rol hidroenergetic. Pentru detalii mai tehnice și numere pe care nu le pot ține minte, poți apela întotdeauna la prietenul nostru de nădejde, Wikipedia.
Răspunsul mai amplu, în schimb, sună cam așa: o oază de liniște, un alt fel de litoral: neaglomerat, cu aer curat și priveliști de invidiat. Un loc în care poți face o plimbare cu barca sau poți urca cel mai înalt vârf din zonă. Un loc al diversității, pe scurt, prin multitudinea de activități, dar și atracții turistice ce se află în jur. Ce să mai, destinația perfectă, dacă mă întrebi pe mine!






Cum se ajunge la Lacul Colibița?
Sigur, cum să uit tocmai aspectul ăsta?! Cel mai simplu mod de a ajunge aici este, cu siguranță, cu mașina ori cu un autobuz dedicat. Dar pentru cei care sunt mai curajoși, există o alternativă, mai neconvențională, ce-i drept.
Te-ai plictisit să stai în mașină și vrei puțină aventură? Poți lua trenul de la Bistrița la Bistrița Bârgăului. Apoi există două posibilități: urmezi doar drumul principal (aproximativ 3 ore de mers pe jos sau 1 oră cu bicicleta) sau urci prin pădure. Din Bistrița Bârgăului există un drum forestier pentru drumeții pe care nu îl poți rata, deoarece urmează vechiul drum roman. Pe drum, vei întâlni un peisaj spectaculos, deci până la urma, de ce nu?
Odată ajuns, între colinele verzi înconjurate de munți, ți se va înfățișa oglinda cerului pe pământ, o pată albastră în întinderea verde: Lacul Colibița. Te uiți în jur și vezi un peisaj pitoresc, mici gospodării, Biserica alba a satului și câteva case de vacanță și pensiuni, ce stau dorince să te primească și pe tine, călătorule.
Aici, la 900 m altitudine, aerul e diferit. E mai pur, mai curat și te face să simți că într-adevăr, trăiești. Iar într-un astfel de loc, rupt parcă din Grădina Edenului, nici legendele nu pot sta deoparte. Vrei să afli câteva?






Legendele Lacului Colibița
“Lacul își cere tributul!”, spun unii localnici, ancorați în trecut. Numele lacului provine de la “colibe”, primele case construite de ciobanii care s-au stabilit în zonă cu câteva sute de ani în urmă și care, încet-încet, au transformat acest loc pitoresc într-o localitate prosperă și din ce în ce mai frecventată pentru frumusețile sale naturale.
Lacul, în schimb, a fost construit pe locul unde era acest mic sat. Unii dintre săteni au refuzat să se mute, iar de aceea se spune că încă se mai pot vedea casele și crucea bisericii atunci când nivelul apei scade prea mult. O altă legendă spune că în lac există pești monstruoși, iar acest lucru se datorează faptului că localnicii au fost forțați să se mute, iar natura se răzbună, cerând tribut.
Chiar și așa, nu trebuie să te temi! Legendele sunt doar legende: să ne amuze, să ne stimuleze creativitatea, dar nimic mai mult.



De ce să vizitezi Lacul Colibița?
Deși multe din cele spuse mai sus pot reprezenta motive pentru a vizita acest loc minunat din județul Bistriţa-Năsăud, ele nu sunt singurele.
Fiind situat la doar 50 de km de Bistrița, Lacul Colibița reprezintă o alegere perfectă pentru o escapadă de o zi, două. Mai mult, unele case de vacanță au o amenajare așa făcută încât simulează o plajă: șezlonguri, umbrele, puțin nisip, toate orientate spre întinderea de apă. Deci dacă îți e dor de mare, dar n-ai timp să te duci tocmai pe litoral, Lacul Colibița este perfect pentru a merge la mare la munte! Activitățile nu sunt nici ele puține: de la drumeţii montane în zonă la pescuit, caiac, înot sau de ce nu, ciclism.
Iar dacă peisajul nu te lasă să pleci acasă și vrei să mai descoperi, îți recomand să vizitezi Rezervația Naturală Tăul Zânelor, Pasul Tihuța, ce face legătura între Moldova și Transilvania, și Peștera Izvorul Tăușoarelor.
În cazul în care vrei să te cazezi, îți recomand Hotel Panoramic. Este locul perfect pentru o vacanță de vis. Este o destinație perfectă pentru familiile cu copii, dar la fel de bine se potrivește și turismului de business.
Dacă ajungi curând aici, la Lacul Colibița, nu uita să faci o poză! Sau mai multe; de ce să nu ne bucurăm cu toții de aceste imagini parcă pictate? În final, indiferent de anotimpul în care vizitezi, distracție plăcută și lumină bună!









3 gânduri despre &8222;La mare la munte – De ce să vizitezi Lacul Colibița, lângă Bistrița?&8221;