Brașov

În vizită la poalele Tâmpei în Brașov – Legendele orașului dintre munți

Străbătut de vârfurile Munților Carpați și impunându-se printr-o arhitectură ce aduce laolaltă stilul gotic, baroc și renascentist, Brașovul este orașul în care vechiul și noul fuzionează. Iar într-un oraș ce stă sub semnul istoriei, atracțiile sale principale vor fi, bineînțeles, învăluite în legende. Adevărate sau nu, vino cu mine și descoperă orașul Brașov și legendele sale!

Fondat de Cavalerii Teutoni în 1211 pe un vechi sit dacic, conform Wikipedia, Brașovul este unul dintre cele 7 orașe medievale colonizate de sași,  împreună cu: Sibiu, Mediaș, Sebeș, Cluj, Sighișoara, și Bistrița, despre care deja am vorbit.

Amplasarea orașului a fost strategică,  ceea ce i-a influențat evoluția ulterioară: situat la intersecția rutelor comerciale care făceau legătura între Imperiul Otoman și Europa de Vest. Prezența și influența sașilor s-a reflectat în numele german al orașului, Kronstadt, precum și în numele său latin, Corona, care înseamnă „Orașul Coroanei” (de aici și stema orașului, care reprezintă o coroană cu rădăcini de stejar).

De altfel, odată cu stema orașului începe și prima noastră legendă, privind originea ei. Se spune că acum 1000 de ani, regele ungar Solomon se lupta cu un popor de invadatori în regiunea Brașovului. Pentru a se face nevăzut și a scăpa din mâinile dușmanilor, acesta și-a dat coroana jos, lăsând-o pe o buturugă. Astfel, a reușit să scape, iar sute de ani mai târziu, un țăran a redescoperit vechea coroană și a dus-o în oraș, devenind un simbol.

Trecutul orașului este omniprezent în străzile sale, în clădirile vechi, în elementele medievale și baroce care coexistă în deplină armonie. Colorate și ornamentate, clădirile din Centrul Vechi al Brașovului par desprinse din vremurile de demult, păstrând, însă, esența vieții.

Te întrebi ce să vizitezi în Centrul Brașovului? Nicio grijă, te ajut eu.

Mergând în inima Brașovului – Piața Sfatului

Clădiri istorice importante, străzi vechi, fermecătoare și o bucătărie românească delicioasă – asta ar fi o sinteză a primei noastre opriri. Situată în inima Orașului Vechi, Piața Sfatului este locul în care negustorii se întâlneau pe vremuri, în care aveau loc cele mai importante evenimente, dar și sângeroasele execuții.

Aici vei auzi despre povești cu vrăjitoare,  infractori și pedepse de tot felul, dar nu e cazul să te sperii! În zilele noastre nu vei mai da de execuții publice (din fericire!), ci vei găsi o piață superbă, înconjurată de unele dintre cele mai frumoase clădiri și monumente din Brașov, precum: Casa Sfatului, Casa Filstich-Plecker, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Casa Mureșenilor și Casa Negustorilor.

Înspre cea mai îngustă stradă din România – Strada Sforii

Strada Sforii  este a treia cea mai îngustă stradă din lume și cea mai îngustă din Europa de Est. Având o lungime totală de 80 de metri și o lățime de 1,30 m, vei putea atinge ambele părți ale zidului în același timp. Cine ar fi ghicit că a fost construită inițial în secolul al XV-lea ca un pasaj pentru a facilita accesul pompierilor aflați la datorie?

Mai mult, o legendă spune că îndrăgostiții care se sărută pe Strada Sforii, vor rămâne mereu împreună, fiind locul preferat de tineri în perioada medievală.

De-a lungul fortificațiilor Brașovului: Turnul Alb și Turnul Negru

De-a lungul istoriei sale îndelungate, Brașovul a fost deseori atacat, așa că sașii care locuiau acolo au decis să construiască fortificații puternice cu rol de apărare în jurul orașului. Nu toate au supraviețuit până în ziua de azi, dar Brașovul se mândrește cu unele reminiscențe ale trecutului.

Vei descoperi atât Turnul Alb, cât și Turnul Negru. În ceea ce privește arhitectura, Turnul Alb, construit în 1494, păstrează mai mult din farmecul său istoric. Turnul Negru (care, în fapt, nu e negru, ci a preluat numele după ce a fost lovit de un fulger) a fost recent renovat pentru a include un acoperiș de sticlă.  Ambele turnuri au scări de lemn pe care se poate urca pentru a admira priveliștea orașului.

Biserica Neagră – Bijuteria gotică a Brașovului

Biserica Neagră se află chiar lângă piața principală din Brașov. Este cea mai mare biserică gotică din Europa de Est. Ca și în cazul Turnului Negru, biserica nu e în sine Neagră. A căpătat acest nume după ce un incendiu din 1689 a ars biserica, iar pereții s-au întunecat din cauza fumului. Interiorul bisericii nu este la fel de impresionant ca al altor catedrale din Europa, dar arhitectura gotică combinată cu colecția de covoare anatoliene care împodobesc pereții reflectă geografia și istoria Brașovului medieval, poziționat la o răscruce culturală. Aceste influențe din partea Imperiului Otoman, a Regatului Ungariei și a sașilor îmbină armonios estul și vestul.

Și în jurul acestui obiectiv turistic s-a născut o legendă: legenda statuii copilului de pe acoperiș. Conform acesteia, meșterul care lucra la construirea bisericii s-ar fi temut că unul dintre ucenicii săi i-ar putea lua locul. Astfel, din invidie, l-a împins pe acesta de pe acoperișul bisericii. Ulterior, meșterul a fost cuprins de remușcări, iar astfel a construit statuia ucenicului său, pentru a-i păstra amintirea vie. Dacă te-am convins și vrei să vizitezi Biserica Neagră, aici găsești programul.

Poarta desprinsă din povești – Poartă Ecaterinei 

Poarta Ecaterinei este ultima poartă medievală rămasă în picioare, ce aduce cu sine un aer feeric, de poveste. A fost construită în 1559 cu scopul de facilita accesul șcheienilor în Brașov.Cele patru turnulețe  ale porții simbolizează autonomia judiciară a orașului și în special „dreptul de sabie”, care reprezenta dreptul de a executa.

Deci, ce părere ai? Care loc ți se pare cel mai interesant? Deși pare că am ajuns la final, ai doar pe jumătate dreptate. Asta a fost doar încălzirea, căci Brașovul are mult mai multe de oferit. Atât în oraș, cât și în împrejurimile acestuia.

În cazul în care dorești să citești mai multe informații despre acest minunat oraș și împrejurimile lui, îți recomand articolele bloggerului Anapedia: Cetatea Hărman – Cetatea vie de lângă Brașov și Povestea vinului și vinul de poveste…. La Le Sommelier Brasov.

Așadar,  fii pregătit pentru mai multe atracții și nu uita să împărtășești aici experiența ta.

Citește alte articole:

Urmărește-mă pe Social Media
Abonează-te la blog

3 gânduri despre &8222;În vizită la poalele Tâmpei în Brașov – Legendele orașului dintre munți&8221;

Lasă un răspuns